vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.10. 

A költségvetés egy papírfecni

A szlovák államháztartás jelenleg ugyanolyan kaotikus helyzetben van, mint amilyen a roncstelepeken is tapasztalható – véli Ivan Mikloš volt pénzügyminiszter, az SDKÚ alelnöke. „A költségvetés már régóta nem érvényes, egyszerű papírfecnivé vált, de a kormány és a pénzügyminisztérium nem tesznek semmit, nem keresik a megoldást, tanácstalanok, és ismételten elutasítják az ellenzéknek a költségvetés felülvizsgálatára irányuló javaslatait“ - jelentette ki Mikloš április 8-ai, szerdai sajtótájékoztatóján.

 Szerinte mindezt az is bizonyítja, hogy milyen különbség látható a pénzügyminisztérium és a jegybank aktuális gazdasági előrejelzése között. Rámutatott, hogy míg a pénzügyi tárca egy héttel ezelőtt is 2,4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, addig a Szlovák Nemzeti Bank keddi előrejelzése szerint 2,4 százalékkal csökken majd a gazdaság teljesítménye.

 A volt pénzügyminisztérium szerint megengedhetetlen, hogy a tárca csak májusra vagy júniusra készítse el új előrejelzését, mindez felelőtlenségről tanúskodik. Szerinte a gazdasági csökkenés következtében a költségvetési hiány a tervezett 3 százalék fölé kúszik majd.

 Mikloš úgy véli, a kormány ahelyett, hogy rendszerben gondolkodva hozná intézkedéseit, továbbra is felelőtlenül költekezik és olyan értelmetlen intézkedéseket támogat, mint például a roncsprémium.

 Ján Počiatek pénzügyminiszter kedden utalt rá, hogy a jegybank legújabb előrejelzése reális lehet. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a pénzügyi tárca jelenleg már egy elavult előrejelzés alapján dolgozik, viszont új előrejelzést csak azután készítenek, ha rendelkezésre állnak az első negyedévben mért adatok a GDP alakulásáról.

 

(Forrás: bumm, TASR)