vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.17. 

Tizenötezer aláírás a Pátriáért

Mintegy tizenötezren írták alá a szlovákiai magyar kisebbség jogainak korlátozása elleni petíciót - közölte Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke.

A szlovákiai magyar szervezetek ezzel a - Pátria Rádióért és jogainkért címet viselő - közös petícióval kívánnak tiltakozni a magyar kisebbség jogainak korlátozása ellen Szlovákiában.

 A tiltakozó akcióban február végén egyeztek meg a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Via Nova ICS Ifjúsági Csoport képviselői. A petíció első aláírói az MKP parlamenti képviselői voltak, közöttük volt a párt elnöke, Csáky Pál is.

 A petíció aláírói számára elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati Pátria Rádió műsora - a február 2-án végrehajtott frekvenciaváltás után - a szlovákiai magyarok lakta vidékek jelentős részén nem fogható. Ezért azt kérik rádió vezetésétől, illetve a Szlovák Köztársaság kormányától, hogy azonnal biztosítsák az adás vételének lehetőségét mind a 18 magyarok által is lakott dél-szlovákiai járásban.

 A hét szervezet a petícióban követeli továbbá, hogy a törvény engedélyezzen magyar nyelvű regionális rádió- és televízióadókat, ne legyen kötelező a kétnyelvű sugárzás; ne korlátozzák tovább a kisebbségek nyelvi jogait a szlovák államnyelvről szóló törvény tervezett változásával, hiszen éppen ellenkezőleg, igény van a magyar nyelv regionális nyelvként való elismerésére Szlovákiában és használatának kiszélesítésére a magyarok lakta régiókban; a szlovák oktatási minisztérium tartsa be a szabad tankönyvhasználat jogát és a tankönyvek nyelvhasználatának 2006 előtti gyakorlatát.

 Mézes Rudolf közölte: a Csemadok képviselői átadják a petíciót Ivan Gašparovič elnöknek, Robert Fico kormányfőnek és Pavol Paška házelnöknek. Ha kérésüket nem teljesítik, tovább folytatják az akciót - közölte Mézes Rudolf.

 

(Forrás: bumm.sk)