vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.17. 

Koszovóban cáfolták az emberkínzásokat és gyilkosságokat

Koszovóban hevesen tagadják, hogy a volt szerb tartomány függetlenségéért harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) éveken keresztül emberek tucatjait kínozta és ölte volna meg az albániai és koszovói táboraiban létrehozott börtönökben.

Nekibe Kelmendi igazságügyi miniszter a Koha Ditore című pristinai újságban április 10-én, pénteken megjelent nyilatkozatában élesen kikelt egyes nyugati médiumok hírei ellen, s azt mondta, hogy az általuk közölt történet ugyanolyan, mint az úgynevezett "sárga házról" szóló, és az a célja, hogy gyanút keltsen, lassítsa a koszovói függetlenség nemzetközi elismerésének folyamatát.

A miniszter reakciója annak a jelentésnek szólt, amelyet a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) nevű, a volt Jugoszlávia államaiban, valamint Albániában, Bulgáriában és Romániában működő médiaszervezet a BBC-vel közösen készített. A BIRN Balkan Insight elnevezésű internetes oldalán, a BBC rádióadásában pedig csütörtökön közölt, szemtanúk állításain alapuló tényfeltáró jelentés szerint az UCK börtönök hálózatát tartotta fenn, s az ott őrzött albánokat, szerbeket, romákat rendszeresen kínozták, sokat megöltek közülük.

A Nekibe Keljmendi által említett "sárga ház" az az albániai Burrelben lévő épület, ahová az UCK Szerbia elleni harca idején a koszovói gerillák által elrabolt szerbeket állítólag vitték, hogy létfontosságú szerveiket kioperálják, majd a nemzetközi piacon értük kapott pénzből fegyvereket vásároljanak.

A "sárga ház" története a hágai Nemzetközi Törvényszék volt főügyészének, Carla del Ponténak az emlékirataiban is szerepel. A törvényszék kezdett is vizsgálatot miatta, de a bizonyítékok nem voltak elegendőek a vádemeléshez.

Lapjelentések szerint Szerbia március végén kapott fontos vizsgálati anyagokat az ügyről a koszovói ENSZ-közigazgatás, az UNMIK rendőrségétől. Ezek szerint az albán fegyveresek által elrabolt szerbek kioperált szerveit Törökországban értékesítették, s az így szerzett pénzből az UCK fegyvereket vett.

 

(Forrás: vajma.info)