vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.24. 

Hálaadó istentisztelet és lakossági fórum

Eseménydús volt az április 20-ai délelőtt Gencsen. Ez alkalommal azonban nem a kommandósok és rendőrök jelenléte, sőt nem is a Báthori Gyula kontra református egyház közötti „összecsapás” újabb helyszíne volt a Nagykároly melletti község, hanem kvázi ünnepelni gyűltek itt össze az emberek.

Ünnepelni az életet, az újrakezdést, azt, hogy végre vége van a Báthori ügynek, s új fejezet kezdődhet a gencsiek életében. A szövevényes Báthori ügy szinte minden szereplője jelen volt az eseményeken, kivéve a címszereplőt, Báthori Gyulát. Bár rá talán nem is lett volna kíváncsi senki sem. Délelőtt tíz órakor ünnepi istentisztelettel kezdődött a nap, ami lakossági fórummal és szeretetvendégséggel folytatódott.

Pont került a gencsi történet végére. Ezt az örömteli eseményt nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte meg a gyülekezet, lelkipásztorokkal közösen.

Délelőtt tíz órakor a helyi gyülekezet, a Nagykárolyi Református Egyházmegye lelkészeinek hosszú sora és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselői közös hálaadó istentiszteleten vettek részt. Igét hirdetett Ft. Tőkés László püspök, EP-képviselő.

A hálaadó istentisztelet fő gondolata a feltámadás, megújulás volt. Hiszen véget ért a Báthori ügy, az az ügy, amely a református egyház történetén sötét foltot ejtett. A „rémálom” végével pedig kezdetét veszi valami új, mégpedig az építés, feltámadás, az élet, utalt rá igehirdetésében a püspök.

Igehirdetését számtalan, nem csak bibliai eredetű idézettel tarkította a püspök, mintegy bizonyítva, hogy mindig volt példa nehéz időkre, de ezeken túl kell lépnie mindenkinek. Túllépni, érdemben átvészelni a nehéz időket pedig csak összefogással lehet.

Az istentisztelet végén szavalatok hangzottak el, majd a püspök a görög katolikus templomba vonult, ahol a húsvétot ünneplőket köszöntötte.

A gyülekezet tagjai pedig a református parókiára vonultak, ahol lakossági fórumot rendeztek, melynek fő tematikája a Báthori ügy köré csoportosult. Megszólaltak az ügyben érintettek, lelkészek, egyházi tisztségviselők és az ügyvédek is. Tőkés László püspök felszólalásában abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy „amennyiben a Szatmár megyei RMDSZ idejében beleszól a gencsi eseményekbe, ez a helyzet nem alakulhatott volna ki.”

A fórum során került bemutatásra az a kiadvány, melyet Szőke Mária nagyváradi újságíró állított össze. „A gonoszok útja elvész…” címet viselő kötet a gencsi ügyről írt cikkeket foglalja magába, de tartalmaz leveleket Báthori Gyulától, valamint különböző hivatalos szervekhez eljuttatott állásfoglalásokat is a KREK részéről. A képekkel gazdagon illusztrált kötet a gencsi kálvária négy évét öleli fel, az ügy nyilvánosságra kerülésétől, egészen a lezárásig. A fórum végeztével a gencsi reformátusok nevében Szomor Attila lelkipásztor a templomról készített fényképet adott át a püspöknek, melyet a gyülekezet jelen lévő tagjai és a presbiterek is aláírtak. A fórumot követően pedig a református templom kertjében, a jövőben felállításra kerülő Életfa alapkőletétele következett.

„Az Életfa az élni akarás, a jövőbe vetett hit jelképe. Ősi magyar szimbólum ez, mely most itt magyarságunk és keresztény hitvallásunk közös jelképévé válik” - mondta Szomor Attila lelkész. A Szózat eléneklését követően szeretetvendégségre invitálták a jelenlévőket a helyi kultúrotthonban.

 Mint arról korábban beszámoltunk, Báthori Gyula 2007 februárjában indított pert az egyházkerület ellen, mivel ez, miután nem tudott elszámolni az egyházközsége által kapott pénzösszegekkel, fegyelmi eljárás után felfüggesztette tisztségéből, és a palástjogát is megvonta. A volt lelkész munkajogi perként vitte az ügyet a világi bíróság elé. A nagyváradi bíróság az alkotmánybírósághoz fordult, hogy az döntse el: belső egyházi, avagy munkaügyi kérdésről van-e szó. Az alkotmánybíróság múlt év szeptemberében közölte döntését, mely szerint „egyházi fegyelmi ügyekben az egyház illetékessége kizárólagos, döntései pedig jogerősek és végérvényesek.”

 Sok huzavona után végül a Nagyváradon működő kerületi ítélőtáblához került az ügy, mely március 4-én kezdte el tárgyalni azt. Az alkotmányjogi testület döntésének figyelembevételével végül szerdán az egyházkerület javára döntött, fölülbírálva minden addigi bírósági döntést.

 A KREK és a Gencsi Egyházközség hamarosan jogi keresetet nyújt be a Báthori által okozott anyagi kár megtérítéséért is. Az a büntetőjogi per, amelyet az egyházkerület a nagykárolyi ügyészségen indított a volt lelkész ellen 2007-ben, még mindig folyik.

 

(Forrás: erdon.ro)