vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.24. 

Családpasztorációs papi találkozó

Április 21-én családpasztorációval foglalkozó lelkipásztorok találkozójára került sor Budapesten, az MKPK irodaházában. A szervezők nevében Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke köszöntötte a résztvevő lelkipásztorokat.

Lukács László piarista szerzetes a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csaknem tíz éve kiadott a Boldogabb családokért! című körlevelének üzenetére épülő előadásában kiemelte a teológiában megfigyelhető jelentős változásokat, így a szentháromságos szemlélet megerősödését. E megújult szemlélet hozzájárult ahhoz, hogy az emberről nemcsak mint individuumról, hanem mint kapcsolatban létező személyről gondolkozunk. A családnak, mely a szeretet közössége, maga Szentháromság a példaképe.

 Minthogy Krisztus nemcsak Istent mutatja meg nekünk, hanem az embert is, és így teológia nemcsak Istenről szól, hanem az emberről is, új teológiai antropológiára van szükség – fejtette ki az előadó. Kiemelte, hogy II. János Pál a test teológiájáról megfogalmazott gondolataival újra felhívta a figyelmet annak hangsúlyozására, hogy Isten a maga képmására, férfinak és nőnek és teremtette az embert.

 A találkozón Vizi E. Szilveszter Erkölcs, tudomány, közösség, család címmel tartott előadást. A tudomány és a technológia fejlődése exponenciális függvénnyel ábrázolható, ellenben az etika területén lineáris vagy még inkább elmaradt fejlődésről beszélhetünk; a tudomány és az erkölcs feljődésének e szétválása az emberiség drámája – hangsúlyozta az előadó. A mai kor felfogása szerint: tudás + információ = hatalom; ám e képletből hiányzik az erkölcs. A tudomány fejlődése végtelen hatalmat ad az embernek; s mivel döntéseit erkölcsisége határozza meg, rendkívüli szerepe van a nevelésnek.

 Az értelem és a hit kapcsolatának megfelelő megközelítéséhez II. János Pálra hivatkozott Vizi E. Szilveszter: „A hit és az ész két szárny, melyekkel az emberi szellem fölemelkedik az igazság szemlélésére” – szerepel a Fides et ratio című enciklikában. A tudós, kicsinységét beismerve, kénytelen meghajolni a teremtett világ csodálatossága előtt; miként a Bölcsesség könyvében szerepel: „a teremtmények nagyságából és szépségéből összehasonlítás útján meg lehet ismerni teremtőjüket”.

 Az előadásokat követően a plébánia társadalmi jelenlétével kapcsolatos lehetőségekről, nehézségekről folytattak eszmecserét az előadók és résztvevő lelkipásztorok.

 A konferencia második részében Bíró László családreferens, tábori püspök és Puskás Balázs iskolaigazgató a Családok 6. Világtalálkozójának üzenetéről osztotta meg gondolatait. A jelenkor krízisei kapcsán Puskás Balázs kiemelte, hogy a nehézségek mellett a válság idején lehetőség van arra, hogy jobban ragyogjon az igazság.

 „Ébredjünk föl” – mondta Bíró László zárszavában, a családpasztoráció prioritását hangsúlyozva.

 

(Forrás: Gátas Judit/Magyar Kurír)