vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.07. 

Vihar hadművelet: Szégyent is hozott Horvátországnak

A horvátországi szerb államalakulat, a Krajina felszámolásához vezető, tizennégy éve kezdődött Vihar (Oluja) hadművelet rendkívül kedvező eredményekkel járt, de szégyent is hozott Horvátországra - írta augusztus 4-i számában belgrádi sajtóhírek szerint a Jutarnji list.

A tekintélyes zágrábi újság szerint az 1995. augusztus 4-én kezdett Vihar kétségtelenül a felszabadító harc része volt, s ha nem hajtják végre, Horvátország, mint állam, nem maradhatott volna fenn hosszabb ideig. Még talán ennél is fontosabb eredménye a 2000 szerb halálához, mintegy 250 ezer földönfutóvá tételéhez vezető hadműveletnek az, hogy alapjaiban ingatta meg Slobodan Milošević akkori szerb vezető politikai és katonai hatalmát, s ezzel előrevetítette pár évvel későbbi végleges bukását.

A Vihar harmadik dimenziója, az, hogy a horvátországi szerbek elűzésére használták, azonban szégyenletes Horvátországra nézve - írta a Jutarnji list, hozzátéve: bármelyik komoly, demokratikus államnak mindent meg kell tennie azért, hogy normális, egyenrangú életkörülményeket biztosítson a lakosság azon részének is, amelyet egyébként nem kedvel.

A zágrábi újság szerint "a Tuđman-rezsim (Franjo Tuđman volt Horvátország államfője a Vihar idején) azonban alig várta a szerbek tömeges menekülését. A szerbek menekülése a Vihar miatt egyike a Tudđman-féle politika két legnagyobb bűnének - a másik a horvátok és a bosnyákok háborúja 1992-1994-ben".

A hadműveletet irányító, háborús bűnökért elítélt Ante Gotovina tábornokra és társaira utalva a Jutarnji list úgy véli: senki nem üldözné ma a horvát hadsereg tábornokait tüzérségi össztüzekre és a Knin (a Krajina központja) elleni "eltúlzott" aknavetős támadásra hivatkozva, ha a Vihar alatt és után nem követték volna el bűntettek sorozatát civilek ellen, nem égettek volna fel sok szerb falut és lakóházat, s ha a horvát hadsereg egyenruhájába öltözött "emberevők" nem öltek volna fegyvertelen embereket.

Belgrádi sajtójelentések szerint szerdán Horvátországban a legfelsőbb állami vezetők részvételével ünneplik meg Kninben a Krajina "elestét", a "Győzelem napját". Stjepan Mesić államfő és Jadranka Kosor miniszterelnök is részt vesz az ünnepségeken.

 

(Forrás: vajma.info)