vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.14. 

Szent István–ereklye Érmihályfalván

A Szent István Lovagrend tagjai augusztus 10-én délután Érmihályfalván mutatták be államalapító királyunk 1368 óta Prágában őrzött kardjának hiteles, ereklyésített mását. A zarándoklat senki ellen nem irányul, a magyarság összefogásáért történik, hangzott el.

Hétfő délután csak mintegy negyvenen gyűltek össze az érmihályfalvi református templom kertjében, hogy „találkozzanak” Szent István kardjának hitelesített másával. A Szent István Lovagrend tagjait Kovács Zoltán főgondnok köszöntötte, majd a küldöttség nevében id.Tasnádi Gábor vette át a szót. Elmondta, hogy a zarándoklat ötlete az „emlékezetes” 2004. december 5.–i népszavazás után született meg, azzal a céllal, hogy „próbáljanak köszörülni a csorbán”.

 Szent István 997 körül használt, a közvélemény előtt kevésbé ismert kardja bizonyíthatóan 1368 óta van Prágában, odekerülésének többfajta története létezik. Szomorú, hogy eddig senki nem próbálta meg visszaszerezni a nemzeti ereklyét, jegyezte meg id.Tasnádi Gábor. A másolatot 2005-ben készítették, majd a kötelező biztonsági intézkedések mellett összeérintették az eredetivel – ezt nevezik ereklyésítésnek, és eddig mintegy 8000 kilométernyi zarándokutat tettek meg vele. Idénre, ami már az ötödik zarándoklat, újabb 2000 kilométernyi utat terveznek bejárni. Manapság nagy szükség van/lenne a szentistváni szellemiségre, az összefogásra, mondta a szószóló, leszögezve: a zarándoklat senki ellen nem irányul, „a zarándoklattal a nemzet építésének, összefogásának, keresztényi vallásunk megalapításának, és már több mint ezer esztendőn keresztül történő megőrzésének egyik eszközét és szimbólumát visszük. Bemutatásával hitünket, szeretetünket, népünk, nemzetünk összetartozását és egymásra utaltságát, a jövőbe vetett reménységét szeretnénk megerősíteni.”

 

(Forrás: erdon.ro)