vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.14. 

Biblikus konferencia Szent Pálról Szegeden

„Szent Pál és a pogány irodalom” lesz a témája a 21. alkalommal megrendezendő biblikus konferenciának, amelyet szeptember 24. és 26. között tartanak a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán.

 A 25 év alatt meggyőződéses farizeusból Jézus-tanítvánnyá változott Pál 10 milliónyi hívőt hagyott maga után. Mivel ez a csoport kilépett a zsidó vallási kultúra keretéből, egyedülálló kapcsolatot teremtett a pogány kultúrával. Pál kapcsolata a pogány kultúrával és a sztoikus erkölcs filozófiával és erénytannal egészen más, mint közeli kortársa, Alexandriai Philón munkássága, aki megmaradt a zsidó vallás keretében.

 Jézus tanítása Pál misszióján keresztül lépett ki az eredeti kulturális közegből, és Pál pogány missziójának elfogadása alapvető változást hozott a keresztény egyháznak a különböző kultúrákkal kialakított viszonyában. A szó szoros értelmében vett keresztény teológia Pál munkásságának eredményeként született meg. Pál nem annyira elismételte Jézus életének egyes eseményeit, mint inkább Jézus jelentőségét filozófiai-teológiai nyelven méltatta.

 Pál munkássága levelein keresztül egyrészt igen jól dokumentált, másrészt viszont a levelek számos ponton inkább csak a pogány hellenista kultúrával való kapcsolatteremtés problémáit rögzítik. A konferencia azért is vizsgálja ezt az egyedülálló missziós és kulturális integritást elősegítő folyamatot, mert Jézus tanítása Pál misszióján keresztül nyerte el a városi misszió számára alkalmas formát. Másrészt Pál missziószervező ereje, lelkipásztori ténykedése minden keresztény pap és közösségvezető számára követendő példa maradt mind a mai napig.

 A konferencia mindenki számára nyitott, a résztvevők egyedülálló ismeretanyaggal ismerkedhetnek meg, és nemzetközileg elismert előadók segítségével kerülhetnek közelebb Szent Pál ma is aktuális gondolataihoz az erényről, a bűnről, a testi emberről és a megváltásról.

 A jelentkezési lap letölthető és további részletek megtalálhatók ezen a linken.

 A konferencia védnökei: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Fodor György, a PPKE rektora.

 

(Forrás: Bartucz Katalin/Magyar Kurír)