vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.18. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 33. száma!

Csurka István : Magyar rendszerváltás nem volt, de lesz (címoldal, 2.oldal)

A rendszerváltás rövid, közép és hosszú távú feladatokból áll. Az első nem is rövidtávú, hanem azonnali. A választásokon győztes erők nyilvánvalóvá és félreérthetetlenné teszik, hogy magyar rendszerváltást, nemzeti őrségváltást akarnak és egyúttal megkezdik az internacionalista bűnözők elszámoltatását és a politikai, gazdasági,kulturális és médiahatalomból való kivetésüket. Nyilvánvalóvá teszik, hogy az internacionalizmusnak semmilyen visszatérési lehetőséget nem hagynak. Nem a hiteles baloldalt szüntetik meg, azt inkább segítik létrejönni, hanem a bűzhödt, tolvaj, rabló és gyarmatosító internacionalizmust. Ez azért fontos, hogy a magyarság azonnal érezze a felszabadulást, térjen vissza lelkébe az akarat és legyen egy kis sikerélménye.

 Tóth Erzsébet, költő, író: Egy magyar élet (3.oldal)

A Püski család sorsa példamutató magyar élet. Szegény sorból való kiemelkedés, a hivatás ölelése, börtön, üldözés, emigráció, a magyar sziget fölépítése New Yorkban, hazatérés. A gyönyörű hivatás folytatása a szülőföldön, mely vállalkozás sikerei ellenére azt is bizonyíthatta a halálig hűen és rendíthetetlenül tevékenykedő házaspárnak: itthon ugyanaz a száműzetés a sorsuk. Mert mire hazajöttek, a nemzet szellemében már kisebbségben szorongott a nemzeti elkötelezettség.

 Jöjjön el a te országod!

Joseph Ratzinger XVI. Benedek: A Názáreti Jézus c. könyvét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

XVI. Benedek pápa könyve rendkívül nehéz olvasmány, de igen gazdag táplálék. Külön foglalkozik a szerző a példabeszédekkel. Lukács evangélista nyomán három példabeszédet is ismertet a pápa. Példabeszéd az irgalmas szamaritánusról, példabeszéd a két testvérről, és példabeszéd a dúsgazdagról és a szegény Lázárról. Ezek a példabeszédek a teljes életre utalnak. Az evangéliumok történetében nagy talány a legfiatalabb tanítvány, János élete és tanúságtétele. Ő volt a nagy misztikus, ő volt az a tanítvány, aki pátriárkai korban hunyt el, egyetlenként természetes halállal.

 Közép-európai sorskérdések

Kiss Gy. Csaba művelődéstörténésszel beszélget Medveczky Attila (9.oldal)

Mi volt ráírva a Népszabadság címoldalára? „Világ proletárjai egyesüljetek!” A szlovák kommunista lap már nem a világ, hanem minden ország proletárjait akarta egyesíteni. Tehát északi szomszédunknál országban, nemzetben gondolkodtak. Nálunk a nemzeti emlékezet módszeres pusztítása kezdődött el 1956 után, s megszületett ennek ideológiai alapja is Molnár Erik történetíró munkásságában. Ő alapozott meg egy Bach-korszakhoz hasonlító megközelítést. Javítani kell az életszínvonalon, aminek az ára: mondjunk le a nemzeti függetlenség „korszerűtlen” eszményéről. Széchenyi annak idején híres röpiratában szellemesen válaszolt Bachnak, aki azzal dicsekedett, hogy milyen nagyfokú civilizációs fejlődés ment végbe az országban: „a vasutat nem ön, hanem az idő hozta, miniszter úr.” Az, hogy a Kádár-éra alatt a háztartásokban megjelent a hűtőszekrény és a televízió, az nem a kommunista diktatúra érdeme, az idő hozta.

 Sárkányok földjén

Beszélgetés Horváth Levente sanghaji egyetemistával (10.oldal)

Magyarország felemelkedése az oktatás új alapokra történő helyezésével valósítható meg. A nemzeti elkötelezettséget újra be kell emelni a közgondolkodásba. E téren is tanuljunk Kínától. A politikusoknak és gazdasági szakembereknek sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a világ egyik, és néhány évtized múlva vezető nagyhatalma iránt. Sanghajban jövőre világkiállítás lesz, méltóan kellene ott megjelennie Magyarországnak. Soha ne feledjük, Keletről jöttünk, ahol ma is számon tartanak minket, magyarokat.

 Tüntetés az őssejtbotrányügyben (11.oldal)

Téglásy Imre főtitkár, Alfa Szövetség: Nagyon valószínű az, mint ahogy Ukrajnában is látjuk, és más országokban is, hogy ezek az anyák csupán a pénz miatt, tehát a szociális nyomorhelyzetük enyhítése érdekében mondanak le gyermekeikről. Ukrajnában kifejezetten erről volt szó. Erről három évvel ezelőtt Magzat az étlapon című írásomban be is számoltam a magyar sajtónak, hogy Ukrajnában gyakorlatilag azok az anyák adták-vették magzataikat, akik másképpen nem találtak lehetőséget, hogy enyhítsenek a nyomorukon, mint csakis úgy, hogy pénzt fogadtak el ezekért a kisbabákért, akiket aztán gyakorlatilag puszta tárgyként kezeltek.

 35 éve a pályán

Beszélgetés Ötvös Csilla operaénekesnővel (12.oldal)

– A vasfüggöny létének volt tehát pozitívuma is?

-Legfeljebb annyi, hogy itthon tartotta a tehetségeket. De! Gát is volt. Ha az Interkoncertnél nem volt kapcsolata egy énekesnek, akkor aligha énekelhetett Nyugaton. Én legtöbbször csak beugróként jutottam ki. Történt például, hogy két nappal a Székely fonó berlini előadása előtt felhívtak, ugorjak be Tokody Ilona helyett. Sosem énekeltem ezt a szerepet. Megígérték, majd nagyon hálásak lesznek nekem – erre a mai napig várok. Ennyit a háláról. Ettől függetlenül szerencsés voltam, mert az ORI könnyűzenei részlegében „megvettek” operettre, dalokra és magyar nótás műsorokra is – melyeket azóta is repertoáromon tartok és rendszeresen fellépek velük – mindenütt, ahová csak hívnak – és hál’ Istennek – ma is „divatban vagyok”!. Szerencsére magyar nótát nem „csak” nótaénekesek adnak elő, hanem rajtam kívül néhány kollégám is – pl. Melis György és Kalmár Magda – „megszólal” ebben a könnyűnek mondott, de valójában igen nehéz műfajban. A jó értelemben vett profizmus hiánya nagyon sokat árt a magyar nótának, operettnek egyaránt.

 Keresse a Magyar Fórumot ezen a héten már szerdától az újságárusoknál!

Vagy, fizessen rá elő!

Információ: info@magyarforum.hu