vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.21. 

A politika primátusa

A svájci SF tévében Roger De Weck beszélgetett dr. Peter Ulrich gazdaságietika-professzorral. A Szt. Galleni Egyetem nemrég leköszönő dékánja Európában az elsők között hozott létre a gazdasági etika kérdéseivel foglalkozó intézetet. Az egymás után ismétlődő válságok Ulrich professzor szakterületének létjogosultságát igazolják. A neoliberalizmus és kapitalizmus kritikája mellett a svájci professzor olyan új szempontokra világít rá, melyek kiutat jelenthetnek az áldatlan helyzetből. A beszélgetés harmadik részét a Zeit-Fragen leirata alapján közöljük.

 – Roger De Weck: Említette, hogy a szociális piacgazdaság lényegében csak odáig hagyta elhatalmasodni a szabad piacot, amíg nem fenyegetett a veszély, hogy az emberek utóbbit megelégelik.

 – Dr. Peter Ulrich: Ha a közelmúltba tekintünk, akkor éppen a háború utáni időszakban láthatjuk az említett szociáldemokrata kompromisszumot (lásd MF 2009. 30. szám, 3. oldal), amire 1989 után nem volt szükség, mivel a fenyegető ellenség, a kommunizmus megbukott.

 – Már nem féltek, hogy az emberek egy része átáll a kommunisták oldalára, ezért a kapitalizmus megmutathatta keményebb vonásait is?

 – Gátlástalanabb lehetett és ennek következményei a thatcherizmussal Nagy-Britanniában lettek láthatóak, majd következett a reageni gazdaságpolitika, amit ma a sajtóban neoliberalizmusnak szokás nevezni. Röviden: a neoliberalizmus 25 éve vésődik bele világnézetünkbe, csakhogy mára már eljárt az idő felette.

 – Ennek ellenére a társadalom nem áll ellen. Sőt mára már nemcsak piacgazdaságról, hanem piactársadalomról is beszélhetünk.

 – Örülök, hogy ezt felhozta. Ahogy említettem, a megkülönböztetés a társadalom és a gazdaság között valahogy eltűnt. Az elmúlt húsz évben a társadalmi körülmények visszájukra fordultak. Szinte csak a mindent elárasztó ökonomizálással találkozhatunk. Ökonomizáljuk az élet minden területét. A világ ökonomizálását, gazdaságossá/gazdaságivá tételét nevezzük globalizmusnak. És még magát a politikát is sikerült ökonomizálni. Ezalatt azt értem, hogy a politika egyre inkább azoknak az – állítólag – kényszerítő körülményeknek a szószólója és az ezekből eredő programoknak a megvalósítója lett, melyeket az önfejű piacgazdaság ad a szájába…

 – A politika, mint a gazdaság meghosszabbított keze?

 – Pontosan. És így természetesen képtelen azon keretszabályok szuverén meghatározására, melyek segítségével a gazdaság a társadalmat szolgálná. Ennek alapja, pontosabban oka egyértelmű. Ami természetesen a sokat ígérő, államok közötti versenyképesség, mely egyben a szabályozások versenye is. Megpróbálják a profitorientált, befektetési hajlandósággal rendelkező tőkét helyhez kötni. És hogy a tőke mit tart vonzónak, azt kizárólagosan a vállalatgazdasági szempontok határozzák meg. Kissé ironizálva: az állam a kérdéses területen ingyenesen rendelkezésre bocsátja a tökéletes infrastruktúrát és a kiválóan képzett „humán erőforrást”, tíz évig támogatást és adómentességet biztosít egy olyan területen, ahol egyébként alacsonyak a költségek. Ez így vállalatgazdasági szempontból kiváló. De ezek nem szempontjai a jó népgazdaságnak (vonatkoztassunk el a népgazdaság kifejezésre nálunk lerakódott teherre és nézzük a szó eredeti értelmét – a ford.) és főleg nem a jó gazdaságpolitikának.

 – Versenyképesség. Mintha vállalkozásokkal foglalkoznánk, de a vállalkozások bármikor eltűnhetnek, az országok viszont nem.

 – Mindenképpen ökonomikus, de egy meglehetősen kétséges nézőpont, hogy a versenyképesség kategóriája alkalmazható-e egyáltalán politikai egységekre. Nem akarom ezt túl mélyen elemezni. Csak annyit szögezzünk le: A fenntartható gazdasági élet feltétele a politika primátusa, a politika elsőbbsége. Ezt modern emberként nem kérdőjelezhetjük meg.

 (Folytatjuk)

 

(ford.:czyba)