vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.21. 

Autonómiakövetelő front alakulhat a Kárpát-medencében

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Pártjának választmánya 2009. augusztus 15-ei közleményében leszögezi:

1. A VMDP választmánya újólag rámutat: a szlovákiai nyelvtörvény sérti a felvidéki magyarság alapjogait, s nemzeti összefogásra van szükség, hogy a nyelvhasználattal összefüggő jogsértések témaként odakerüljenek a nemzetközi politikai fórumok elé. A VMDP támogat minden olyan magyar megmozdulást, amely segítheti e cél elérését.

2. A nemzeti tanácsokról szóló szerb törvény javaslatát, annak ellenére, hogy a végszavazás már e hónap végén bekövetkezhet, továbbra is elfogadhatatlan titkolózás övezi. A szerb hatalom – magyar segítőivel egyetemben – arra törekszik, hogy a törvényt, a széleskörű politikai vitát elkerülve hozza meg. Nem véletlen, hogy magyarul a törvényjavaslatnak még a legfontosabb részei sem érhetők el. A szakszerű magyar fordítás hiányáért elsősorban Korhecz Tamás tartományi kisebbségi titkár, és Józsa László, a lejárt mandátumú, de továbbra is tevékeny, egypárti Magyar Nemzeti Tanács elnöke okolható. Ők olyan intézmények élén állnak, amelyeknek lenne pénze a hiteles fordításra. Súlyos politikai felelősség terheli őket azért is, mert kerülik a vajdasági magyarság egésze szempontjából fontos törvényszöveg lényeges részeinek felelős, nyilvános bemutatását, s a szakmai nézetegyeztetést a Vajdaságban, de ezen túlmenően, a Kárpát-medencében működő szakmai műhelyekben is.

A VMDP szükségesnek tartja, hogy a nemzeti tanácsokról szóló szerb törvényjavaslattal kapcsolatos elvi kifogásait a Kárpát-medencére kiterjedő nyilvános szakmai vitában tisztázzuk. A vitához a VMDP a törvény meghozatala esetén is ragaszkodna.

A törvényjavaslattal összefüggésben, eddig két egymásnak ellentmondó nézet alakult ki. A személyükben is érintett magyar tisztségviselők szerint a nemzeti tanácsokról szóló törvény már maga az autonómia. Ezzel szemben – paradox módon – a VMDP és a szerb kisebbségügyi miniszter amellett kardoskodnak, hogy autonómiáról itt szó sincs.

Ciplic miniszter a szerb közvélemény előtt feltárta az igazságot. A Vecernje Novosti c. belgrádi napilapnak adott interjúban rámutatott, hogy a nemzeti tanácsok csupán decentralizációs formák lesznek, amelyek csak a szerb hatalom által számukra meghatározott kérdésekkel foglalkozhatnak. S az így leszűkített jogaik meg sem közelítik a kisebbségi pártoknak kijáró politikai jogokat.

Ezzel szemben a VMDP azt követeli, hogy az általa demokratikusnak tartott eljárásban létrehozott nemzeti tanácsoknak legyen joga a kisebbségi közösség nemzeti identitásával kapcsolatos alapérdekek nemcsak legális, de legitim feltárására, megjelenítésére és politikai képviseletére. A miniszter és a VMDP álláspontja közötti elvi különbség kézzelfogható. A miniszter azt akarja, hogy a Magyar Nemzeti Tanács továbbra sem emelhessen kifogást, mondjuk a magyarverések ügyében, a VMDP viszont pont ezt akarja.

Szomorú tény, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvényjavaslat, a testület jogállását, felépítését, s a benne foglalt jogköröket és illetékességeket tekintve, a szerb kisebbségügyi minisztert igazolja. Várható tehát, hogy a VMDP az autonómiakövetelését a nemzeti tanácsokról szóló törvény meghozatala után is fenntartja, s a vitát mielőbb ki viszi legalább a Kárpát-medencei magyar politikai színtérre.

3. A VMDP üdvözli Duray Miklósnak a minapi kijelentését, miszerint a Felvidéken a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vitát nyithat a személyi elvű autonómiáról. Amennyiben ezt a bejelentést a Felvidéken tettek követik, azok hozzájárulhatnak az MKP és az új párt a Most-Híd közötti elvi különbségek tisztázásához. Egyben az egységes kárpát-medencei autonómiakövetelő politikai front létrehozatalához is.

4. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) választmánya szombaton beszámolót hallgatott meg a párt újbóli bejegyzésével kapcsolatos támogató aláírások begyűjtéséről. Megállapította, hogy az akció jól halad, s a bejegyzés szeptember végén, vagy október elején megtörténhet.

 

(Forrás: vajma.info)