vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.28. 

The Times: Ukrán katonák is harcoltak Grúziában

Orosz információk szerint ukrán katonák és ukrajnai nacionalista szervezetek (UNA-UNSZO) tagjai is harcoltak Grúzia oldalán a tavaly augusztusi dél-oszétiai háborúban. A The Times brit kiadvány az orosz főügyészség mellett működő nyomozó bizottság információira hivatkozik. Az ukrán honvédelmi minisztériumnál ugyanakkor továbbra is tagadják az ukrán katonák részvételét az ötnapos fegyveres konfliktusban.

 A Kreml már korábban is megvádolta Ukrajnát illegális grúziai fegyverkereskedelemmel, az ukrán katonák közvetlen részvételére vonatkozó vádak azonban most hangzottak el először.

 Lapértesülések szerint a nyomozás során Chinvali területén, egy grúz katonai központban megtalálták az ukrán nacionalista szervezet tagjainak néhány tábori egyenruháját, személyes tárgyát, fényképét és igazolványaikat.

 Eduard Kokojti dél-oszét elnök néhány héttel ezelőtt szintén kijelentette, hogy Ukrajnát is felelősnek tartja a dél- oszétiai népirtásért.

 Az ország ugyanis illegális fegyverkereskedelmet folytatott és folytat Grúziával, ami a tavaly augusztusi helyzet megismétlődéséhez is vezethet.

 Az ukrán külügyminisztériumnál ezzel kapcsolatban már akkor is megjegyezték, hogy Ukrajnában egy ún. Ukrpecexpo állami rendszer funkcionál, mely a nemzetközi és ukrán törvények figyelembevételével foglalkozik az ukrán fegyverexportot érintő kérdésekkel.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)