vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.28. 

Szegény Vajdaságunk

Szerbiában némivel több mint 7,3 millióan élnek. Ebből alig több mint 2 millióan Vajdaságban. Vajdaság lakossága tehát kb. a 27 százaléka az ország lakosságának (Koszovót nem véve számításba). Valaha, amikor még autonóm tartomány volt – nemcsak papíron, hanem a valóságban és alkotmányjogilag is – Vajdaság Szlovéniával vetekedett az első helyért a jugoszláv föderális egységek fejlettségi ranglétráján. Ma Szlovénia az EU sikeres tagja, Vajdaság pedig szegényebb, mint (szűkebb) Szerbia… Szerintem ezt nem lehet elég sokszor elmondani.

A tavasszal maga Božidar Đelić, a szerbiai kormány demokrata párti (DS) kormányalelnöke közölte, hogy Vajdaságban nagyobb a szegénység, mint „Közép-Szerbiában”, Belgrádról nem is beszélve. Ezt támasztja alá két civil szervezet, az Amity és a Humanas, kutatása is. Ők az elmúlt egy évben a legidősebbek életfeltételeivel foglalkoztak és – sajtóhírek szerint – többek között arra a következtetésre jutottak, hogy Vajdaságban él a szegények egyharmada. Ez az arány nagyobb, mint a Vajdaságban élők részaránya az országos népességben, vagyis Vajdaság szegényebb, mint a többi országrész.

Három évtizede, tehát abban a „szörnyű" korszakban, amelynek visszatérésének megakadályozására államelnökünk is felesküdött, tehát akkor, amikor Vajdaság a jugoszláv föderáció alkotóeleme volt, Vajdaságban egy nyugdíjasra négy (!) foglalkoztatott jutott. Ma egyre egy…

A mai állapotoknak tehát politikai, gazdasági és demográfiai okai is vannak, azzal, hogy a gazdasági és a demográfiai problémák nagy része is éppen politikai okokkal magyarázható.

 Mindennapi falat

 Országos szinten 30 ezer, 65 évnél idősebb ember él magányosan, nyugdíj nélkül. Közűlük csupán 11 ezren részesülnek szociális segélyben. Miért nem kapnak nyugdíjat? Egykori munkaadóik nem fizették utánuk a biztosítást. Ezeknek az embereknek létfenntartási gondjaik vannak: még az élelmet, a mindennapi falatot is nehezen tudják beszerezni. Hiába dolgoztak annak idején a mezőgazdaságban, az építőiparban, „valakik" megfosztották őket jussuktól – a viszonylag békés öregségtől. Erre a sorsra jutottak a valamikori háziasszonyok is.

Hivatalos adatok szerint majd kétszázezren kapnak 8400 dinár alatti nyugdíjat...

A jelenlegi nyugdíjalapot adósságok terhelik, az állam majd 50 százalékban tölti fel az alapot, de ez – amellett, hogy a GDP 10 százalékát felemészti - nem old meg semmit. A gond többek között abban van, hogy az elmúlt tíz év alatt a munkaadók összesen 150 milliárd dinárt „felejtettek el" befizetni a költségvetésbe. Meg hát abban, hogy „valakik" kifosztották a nyugdíjalapokat a Slobo-korszakban, amiért – természetesen –senkit sem vontak még felelősségre. Szerbiában nem szokás az ilyesmi…

 Szürke és fekete

 Lehet, hogy komolyabban el kellene gondolkodni a szürke- és a feketegazdaság elleni fellépésről, és felhagyni azzal a tragikomikus gyakorlattal, amely szerint csupán az adóellenőrök buzgóságán múlik a nyugdíjalap és az egészségbiztosítási alap feltöltése. Állítólag 700 felügyelő járja az országot és havi 10 000 adófeljelentés születik, de ez nem megoldás.

Arról is legyen már szó, hogy a magáncégek ha be is fizetik a munkásaik utáni kötelező biztosítást, ezt általában úgy teszik, hogy hivatalosan minimálbérre jelentik be a munkavállalót. A munkavállaló pedig ezt is vállalja, szegény, mert nincs más munkalehetősége. Miért van ez így? Csupán arról van szó, hogy extraprofitot vasalnak be a cégtulajdonosok? Lehet, hogy az esetek többségében így van.

 Majd a magántőke…

 Vannak azonban olyan munkavállalók is, akik szívesebben adnának nagyobb fizetést (legálisan is) a munkásnak, csak ne kelljen ennyit adózniuk. Jelenleg ugyanis a magáncégeknél nem ritkák az olyan esetek, hogy a be nem jelentett bér ugyanakkora, mint a bejelentett. Igen ám, de a fizetés „fekete" része után senki sem fizet adót, az nem szolgál majd egyszer hivatkozási alapként, ha a dolgozó megéri a nyugdíjkorhatárt (amit folyamatosan arrébb tol az állam, abban a reményben, hogy egyre kevesebben élik meg), és nem tölti ma nyugdíjpénztárt sem.

Már hallom a liberális közgazdászokat, akik a magánnyugdíj-pénztárak mellett érvelnek. Tavaly novemberben Radovan Jelašić,a jegybank kormányzója azt mondta, hogy a jövőben a kötelező nyugdíjbiztosítás a szociális segély szintjén lesz. Ő is a privát nyugdíjpénztárak mellett érvel majd évek óta.

Két kérdésem van: miből fizessék az átlagemberek a magánnyugdíjat? És ha lenne is rá pénzük, vajon megbízhatnak-e a magánbiztosítókban? Szónoki kérdések ezek.

Száz szónak is egy a vége:

Az autonóm Vajdaságnak saját nyugdíjalapja is volt. Ha most is lenne, akkor legalább 8,5 százalékkal nagyobbak lennének a nyugdíjak a tartományban (a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) 2007-es évi adatai szerint).

 

Márton Attila

 (Forrás: vajma.info)