vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.02. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 35. száma!

Csurka István: Pofátlanság a köbön (2.oldal)

Ami most kétségbeesetten és erőtlenül elkezdődött, az a választási kampány. Bajnai Gordon felszámolja azt a korrupciót, amelyet maga teremtett. A felszámolás egy projekt, neve POFÁTLANSÁG. Most az egész MSZP rendőrért kiált és egymást taposva veti magát a korrupcióellenes kampányba. Ők fogják kinyomozni minden, már a zsebükben tömörülő százmillió gyanú eredetét. Üvegzsebük eddig is volt, de pókhálós. Most még egy tanulmányt íratnak, hogyan kell az üvegzsebről leszedni a pókhálót. Lehetőleg úgy, hogy a pók ne sérüljön. S a pénz is a zsebben maradjon. A magyarságnak soha nem látott tisztogatásra kell felkészülnie. A kommunisták rávetik magukat önmagukra. A verbálisok megírják a tisztogatási eljárás tanulmánytervét. Ószövetségi szigor következik. „Ez a harc lesz a végső!

 Fogják le Durayt – követelik a szélsőséges szlovákok (3.oldal)

Nem volt jó nekem egyik csehszlovák kormány sem. Miért lett volna jó Novotny országlása, Huszák diktatúrája, a bokszoló Meciar közönségessége vagy a Gasparovics, Fico, Slota-hármas Európa- és magyarellenessége?

 Öntudat, öntudat, magyar öntudat

Szabó Dezső válogatott esszéi Bíró Zoltán szerkesztésében

Ismerteti: Győri Béla (7.oldal)

Döbbenetes, szívszorító sorokat írt Teleki Pálról Szabó Dezső. „Megint revolver dördült a magyar sorson át. Egy önfeláldozó, magyar szívvel kevesebb dobog.” Egymáséhoz nem hasonlítható sorsot élt meg Teleki Pál és Szabó Dezső, de mégis azonosat. Haláluk után 1945 következett. Szabó Dezsőt a Rákóczi téren temették el egy konyhaszekrényből eszkábált koporsóba. Teleki Pálnak meg nem engedtek szobrot állítani Budapesten 1990-et követően. Bíró Zoltán nagyon jó szolgálatot tett a Szabó Dezső-i esszékötet válogatásával és közreadásával.

 Nem fogja be pörös száját

Buda Ferenc költővel beszélget Medveczky Attila (9.oldal)

– Tömegragályként terjed a butaság – írta. Kik terjesztik a járványt?

– Egyrészt azok, akik maguk is ebben a betegségben szenvednek. Ők missziónak tekintik a butaság továbbadását. Másrészt azok terjesztik, akik ebben hatalmas üzletet látnak.

– Sok kórtünetet leírt munkájában. Mi az orvosság a betegségre?

- A legfontosabb, hogy ne sajnáljuk az anyagi befektetést az oktatásba és a kultúraközvetítő intézmények működtetésébe. Olyan oktatási rendszert kéne kidolgozni, aminek bevezetésével a felsőoktatási intézmények nem félkész és félművelt embereket adnak a hazának. Aki az  oktatástól pénzt vesz el, az a magyarság jövőjének a gyilkosa.

 A kormány egymás ellen játssza ki a vasutasokat

Győri Béla interjúja Bárány Balázzsal a VDSZSZ alelnökével (10.oldal)

– Tehát a felesleges szárnyvonalakat be kell zárni?

-Igen, de ehhez nyilván gazdaságilag alátámasztott döntések kellenek. Azt gondolom, hogy a szakszervezetünk mindenben kétségkívül partner, aminek van racionalitása. Ez azt is jelenti egyben, hogy egy rehabilitációs eljárásnak is meg kell kezdődnie, ami megint csak forrásokat igényel. De inkább hagyják ott pusztulni. Csúf seb ez az ország testén. De van itt más is: ahogy megszimatolta a Volán-vezetés a kormányszándékot a szárnyvonalak felszámolásáról, azonnal bevetették a legkorszerűbbnek számító autóbuszaikat, hogy az utasokat magukhoz édesgessék, és az elkövetkezendő időben fel lehessen mutatni, hogy a vasúti közlekedés ezeken a vonalakon már a hattyúdalát is elénekelte.

 A Loki vezetőedzője

Herczeg András: A BL teljesen más dimenzió lesz! (11.oldal)

Tisztában kell lenni azzal, hogy mi az utolsó, a harminckettedik helyen rangsorolt csapat vagyunk ebben a mezőnyben, míg a három csoportbeli ellenfelünk világklaszszis játékosokat felvonultató, nagy múltú csapatok, amelyek ráadásul igazi kupaspecialisták. Különösen igaz ez a Liverpoolra és a Lyonra, hiszen előbbi a végső győzelemre is jó eséllyel pályázik. Éppen ezért számomra az a legfontosabb, hogy csapatunk képes legyen megmutatni valódi tudását, és ezzel olyan meccseket tudjunk játszani ezekkel a világklasszis ellenfelekkel, amelyhez „nekünk is van közünk”.

 Dr. Kovács László, a MIÉP elnökhelyettese az egészségügy költségvetéséről (11.oldal)

- Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az ideihez képest több pénzhez jut a magyar egészségügy.

K. L.: Aha. Nyilvánvaló, hogy maradt igaz tételnek az ezermilliárdos összköltségvetési elvonási terv. Most innentől számoljunk vissza. Az önkormányzatok lesznek a legnagyobb vesztesek ebben a költségvetésben. De az önkormányzatok működtetik az egészségügyi intézmények 90%-át. Műszerellátás, fűtés, élelmezés, karbantartás meg miegyéb. Eddig is nyomorogtak az önkormányzatok, és ilyen körülmények között kellett gondoskodni a rendelőintézetekről és a kórházakról. Az egészen bizonyos, hogy az oktatás, az egészségügy és a szociális „ágazat” a vártnál nagyobb megszorításokra kényszerül.

 Népzenei kultúrmisszió

Beszélgetés Csík Jánossal, a Csík Zenekar vezetőjével (12.oldal)

Sokan vitatkoznak azon, hogy mi is a hiteles. Egyesek szerint az, ha nem változtatunk azon, amit egy régi hanglemezen hallunk. Ez csalóka lehet, mert ki tudja, hogy az adott prímás a felvételt követő napokban ugyanúgy játszotta-e az adott darabot, mint ahogy a lemezen fennmaradt? Az is egy folyamat része, ahová az adott felvétel időpontjáig eljutott az előadó. A népzene állandóan változik a történelmi, gazdasági, társadalmi hatások miatt. A különböző népcsoportokkal való együttélés is kihat a népzenére. Az autentikusságot nem szabad mereven kezelni, de a dallamban lévő zenei, gondolati értékeket meg kell becsülni, s mindig alázattal közelítsünk feléjük. A régi felvételek óriási kincset jelentenek, mert útmutatóak számunkra, de nem mindig érzem azt, hogy pont úgy kell ma is játszanunk, mint akkoriban. A Csík Zenekar műsorát úgy szerkesztem meg, hogy legyen benne régi katonadal, népzene, alternatív rock és tradicionális blues. Ezzel is demonstráljuk, hogy változik a világ, s mindegyik műfajhoz alázattal kell közelíteni.

 Szőcs Zoltán: Amiben igaza van Meredith-nek, és amiben nincs (15.oldal)

George Meredith (1828–1909) az irodalom legnagyobbjainak és legismeretlenebbjeinek világából való. Kevesen olvassák, mert kevesen képesek élvezni regényei angol miliőjének lassú hömpölygését, már-már túlrészletező témakifejtését. A Tökéletes férfi második kötetében rövid időre engem is sikerült megtévesztenie: dühödten fakadtam ki a főhős életét hirtelen behálózó véletlen találkozások életszerűtlensége miatt…Hihető ez vagy sem, de 2009-es magyar szemmel olvasva ezt a regényt, találtam benne nem kevés aktuális üzenetet jelen helyzetünkre. Leginkább az elkerülés lehetetlenségére, a szembenézés elodázhatatlanságára vonatkozó tételei kapcsán. Ez ugyanis nemcsak egyénileg, de társadalmilag is érvényes: a múltat ki kell beszélni, ki kell értékelni, el kell temetni, emlékét pedig helyére rakni a nemzettudatban. Csakhogy az elmúlt hatvan év magyar eseményeivel ez még csak részlegesen sem történt meg, híres-neves 1989-ünk rendszerváltozása még csak az értékek elvi tisztázására sem volt képes, nemhogy a társadalom operatív átalakítására.

 Vukics Ferenc őrnagy a Kincsem Rádióban

A Magyarok Szövetsége elnöke az országos gyűlés után (18.oldal)

Munkánk elő tudja segíteni azt, hogy eltűnjenek azok az emberek, akik elfeledkeztek a saját országukról és a népükről. Néhányan szeretnének belerángatni bennünket a mindennapi politikába, hogy a nem létező információkat cáfoljuk. A Magyarok Szövetségét nem fogjuk ott találni a kardosztó csapatok között, mert nekünk egy dolgunk van, amit elkezdtünk és jól csináltuk, azt kell egyre hatékonyabban és egyre jobban működtetni.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizesse elő!

Információ: info@magyarforum.hu