vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.28. 

A verespataki arany harmadát követeli

A Verespatak (Rosia Montana) mellett lévő hegyek kitermelésre váró aranyának egyharmadát követeli magának egy 34 éves nagyváradi férfi, arra hivatkozva, hogy lényegében dédapja egykori tulajdonára tart igényt.

Doru Alexandru Cosma azt állítja, hogy dédapja igazgatója és részvényese volt az osztrák-magyar monarchia idején alapított helyi bányavállalatnak, amelynek tulajdonában voltak az erdélyi település "aranyhegyei" is. Még gyerekkorában, 1983-ban jutott tudomására, hogy potenciális örökösnek számít. Akkor került ugyanis az erdélyi városba nevelőanyjához, édesapja testvéréhez. Doru közölte, hogy annak idején nagyváradi lakásukban talált egy magyar címerrel ellátott hivatalos iratot, és ettől nagynénje nagyon megijedt. A papír ugyanis dédapjának a verespataki bányában birtokolt részvényeiről tanúskodott.

 Akkor még gyermekfejjel nem értette, hogy mi okozta nagynénje ijedtségét, de később megtudta, hogy a kommunizmus idején dédapjának és családjának sokat kellett szenvednie vagyonuk miatt, amelyet a rendszer kisajátított. A részvényesi irat mindenesetre már eltűnt a lakásból, vélhetően az időközben elhunyt nagynénje megsemmisítette azt.

 Doru azonban nem hagyta annyiban a dolgot, hivatalokban kezdett kutatni a tulajdont igazoló papírok után. A dévai levéltár öt évvel ezelőtt egy magyar nyelvű hivatalos iratot küldött neki, amelyből kiderült: dédapja, Nicolae Cosma valóban igazgatója és részvényese volt az 1887-ben alapított verespataki bányavállalatnak. A férfi szerint a papír bizonyítja, hogy ennek tulajdonában volt a Kirnyik- és a Corna-hegy, amelyeket Európa legnagyobb aranylelőhelyeként tartanak számon. Eltökélte, hogy jogi úton szerzi vissza egykori családi vagyonát, most befolyásos ügyvédi irodát keres. Az arany kitermelésére a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat pályázik, amely tizenkét éve próbálja megszerezni a román államtól a földben rejlő 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési jogát, eddig sikertelenül.

 

(Forrás: erdon.ro)