vissza a főoldalra

 

 

 2009.12.02. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 48. száma!

Csurka István: Csalafintaságok (2.oldal)

Eljuttatták a társadalmat az abszolút gyanakvás állapotába, a merev, állandósult gyanakvásba, ahol semmit és semminek az ellenkezőjét nem tudja bizonyítani az ember, de mindig bizonyítást követelnek tőle. Az ember pedig így végképp magára marad. A saját örökös gyanakvása is ellene fordul. Elveszettnek, értéktelennek, gonosznak érzi magát, pedig a világ gonosz, amelyet így ráerőszakolnak. Soha még semminek nem járhatott a végére, még soha semmiről nem értesült hitelt érdemlően. Oka már semminek sincs. Nincs cigánybűnözés, noha a börtönök teli vannak cigányokkal és a falu szélén lakó cigányokat megölik, de az elkövetéssel vádoltaknak nincs indítékuk az elkövetésre, a mögöttük álló titkosszolgálatoknak, amelyeknek a kötelékébe tartoztak viszont volt, vagy van – miként ezt a pécsi esetből is lehet feltételezni. De mégsem szabad gyanakodni, mert a Magyarok nyilai nevű terrorszervezet a belügyminiszter szerint elkövetett egy próbarobbantást, ámde bebizonyosodott, hogy nem ez a szervezet követte el, és a belügyminiszter még mindig a helyén van, holott a kormány többi része már átalakult.

 Költségvetés nem készülhet a társadalom igényeitől függetlenül (5.oldal)

Győri Béla interjúja Boros Imrével.

– Voltaképpen Bajnai Gordon kormánya csak a szemetet söpri a majdani kormány orra elé.

 – Hát azért csinál mást is. Fényezi magát és van pofája Bibliából szedett idézetekkel operálni, amely szerint kősziklára építi a következő időszak, 2011 Magyarországának gazdasági növekedését. Ugye ismerjük az idézetet: „Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak. Az összedőlt és romhalmazzá vált.” (Mt 7,24)”

 Magyar megmaradás

Soltész Imre labdarúgóedző, a MIÉP Borsod megyei elnöke (5.oldal)

(Kovács Attila interjúja)

Megszűntek a mindennapos testnevelésórák, miközben az egészségügyi mutatókban, jelentésekben állandóan a túlsúlyos gyermekek számának növekedését lehet olvasni, ami nyilvánvaló összefüggésben áll a testmozgás elhanyagolásával. Az oktatásnak ezen a téren is példát kellene mutatni, helyes életmódra nevelni az ifjúságot.

 Az élethez holtig gyűjtötte a kedvet

Tamási Áron: Bölcső és bagoly c. kötetét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Tehát Bölcső és bagoly. A bölcső értelme nyilvánvaló, születés után – ki tudja már hányadikként – ez volt az otthona Tamási Áronnak. A bagoly meg nem csak egyszerűen madár, különös, nagy madár, hanem egy kép is, hiszen Tamási Áron első szép fehérbőrű tanítónője adott neki beíratáskor egy képecskét, amiről azt hitték, hogy szentkép. Nem szentkép  volt ez, hanem egy bagoly képe. A bagoly pedig a tudomány jelképe. Így került a könyv címébe a bölcső és bagoly szóösszetételbe a tudomány szimbóluma, mert a bölcsőtől így vezetett útja Tamási Áronnak a tudományig. Mindenféle tudományig, a mezei munkák tudományától a kisfiúcskák csintalankodási tudományáig, és végül a betűvetés tudományához.  

Bajba került a magyar nyelvű színjátszás Kassán. Az idén 40 éves teátrum talán utolsó évadát éli: a változó szlovákiai törvények ellehetetlenítik a magyar nyelvű színjátszást, a gazdasági nehézségek pedig a tőke oldaláról fojtogatják a színházat. Minderről Kolár Péter urat, a kassai Thália Színház igazgatóját kérdezte Medveczky Attila. (9.oldal)

 A rendszerváltás vesztesei vagyunk

Medveczky Attila interjúja Berényi Józseffel, az MKP elnökhelyettesével (10.oldal)

Ezen a téren számunkra is csalódást okozott az Európai Unió. Szlovákiában a magyar közösség uniópárti volt, s a mi szavazataink nélkül nem lett volna sikeres a belépésről szóló népszavazás. Ennek ellenére úgy érezzük, hogy az EU tehetetlenül áll a szlovák kormány által elfogadott nyelvtörvénnyel szemben, s passzív a szlovákiai magyarok helyzetével kapcsolatban.  

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökségének közös nyilatkozata jelent meg november 16-án a kárpátaljai magyar oktatást sújtó programokról. Erről és a kárpátaljai magyar iskolák, diákok tankönyvmizériájáról dr. Orosz Ildikót, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökét kérdezte Medveczky Attila. (11.oldal)

 Újpesten az Elveszett paradicsom! (12.oldal)

Művészinterjú Czvetkó Sándorral.

Jómagam köteleznék minden ilyen államilag, önkormányzatilag dotált színházat, hogy évadonként mutasson be legalább egy magyar drámát a magyar közönségnek. Ezt a Sarkadi-drámát sem pompás, nagy kőszínházban adjuk elő, de mi ettől függetlenül nagyon örülünk a felkérésnek, annak, hogy játszhatjuk ezt a remekművet. Jelenleg egy fantasztikus próbafolyamatban veszünk részt Dózsa László irányításával. Remek kollegákkal dolgozhatok, s reménykedünk abban, hogy mindez, hozzáadva a tudást és a szorgalmat, egy sikeres bemutatóhoz vezet.

 Pomázi-lemez Karácsonyra! (15.oldal)

A napokban készült el Pomázi Zoltánnak, az Új Bojtorján Együttes frontemberének, dalszerzőjének legújabb lemeze, a Mint suttogás a szélben.

– Eleinte azt a címet akartam adni ennek az interjúnak: Új Pomázi-lemez a boltokban! De aztán közölted velem, a lemez kész, de mégsem lehet az üzletekben megvenni. Miért?

– Ez nem olyan kiadvány, ami a hagyományos értelemben sikerlemeznek számítana. Barátaim és azok számára készítettem ezt a lemezt, akik meg szeretnének engem és művészetemet ismerni. A dalok bensőséges hangulatúak, közvetlenek, személyesek, s egy szál gitárral kísérem azokat.

– Egyáltalán megéri ma egy cd-vel a piacra lépni? Mire kijut egy hanghordozó az áruházak polcaira, addig több ezren töltik le az internetről a számokat.

– Nem éri meg. Ettől a lemeztől sem remélek anyagi hasznot. Egy erős közlési vágy él bennem. El szeretném mondani barátaimnak, közönségemnek, mit érzek, mit gondolok, most 2009-ben. Szeretném, ha a mostani korszakomnak is lenne egy lenyomata.

 Amerikai frekvenciaéhség

Szalay Annamária, az ORTT fideszes képviselője (19.oldal)

(Győri Béla interjúja)

Sláger és a Danubius jogorvoslatért fordult, de szerintem a döntésünk hibátlan és jogszerű. Elfogadhatatlan, hogy a frekvenciahasználók használják a frekvenciát, de nem fizetnek. A két új nyertes teljesen magyar hátterű, tiszta lappal játszó társaság. Műsortervük hasonló a korábbi tulajdonosok műsortervéhez, annyi különbséggel, hogy több magyar zenét sugároznak napról napra.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy rendelje meg!

Információ: info@magyarforum.hu