vissza a főoldalra

 

 

 2009.12.01. 

A BJUT és a NU-NSZ az elnökválasztási törvény megváltoztatását követeli

A BJUT és NU-NSZ frakciók ragaszkodnak az elnökválasztási törvény módosításáról szóló törvénytervezet mielőbbi felülvizsgálatához. "Sajnálatos, hogy eltelt 18 év (Ukrajna függetlenségének kikiáltásának napjától) és elnökválasztási törvény nélkül tartunk államfőválasztást" - mondta a NU-NSZ vezető-helyettese, Olekszandr Tretjakov.

 Tretjakov megjegyezte, hogy a törvény elfogadása elengedhetetlen, mivel nem érthető tisztán, "hogyan is kell a választásokat levezetni."

 Andrij Kozsemjakin, a BJUT frakció első vezető-helyettese Volodimir Litvin házelnökhöz fordult azzal a kéréssel, hogy a keddi plenáris ülés napirendjére ezt a kérdést tűzze ki elsőként - adta hírül a Podrobnosti.ua internetes hírportál.

 A Régiók Pártja azzal vádolja a BJUT-ot, hogy az elnökválasztási törvény módosításáról szóló törvénytervezet elfogadásával csak a választás eredményeit akarja meghamisítani. Ezt Olekszandr Jefremov (PR) nyilatkozta a mai egyeztető ülésen. Elmondta, hogy az elnökválasztási törvény módosításával -amelyet ezen a héten vizsgálnak meg - lehetőség van arra, hogy bármely megfigyelő javaslata alapján bírósági döntéssel a szavazás eredményeit eltöröljék.

 "Az mindig elővigyázatosságra int, ha valaki meg akarja változtatni a játékszabályokat, és ha ezeket a játékszabályokat a BJUT akarja megváltoztatni, akkor duplán elővigyázatosnak kell lennünk"-mondta Jefremov.

 Jefremov elmondása szerint a törvénymódosításban le van fektetve egy olyan elv, mely szerint bármely megfigyelő panaszt nyújthat be a választások menetére vonatkozóan, és a bíróság fogja megítélni, hogy a régiókban helyesen zajlottak-e le a választások.

 "Ha figyelembe vesszük kinek is a hatáskörébe tartozik a bírósági igazgatás, így arra számíthatunk, hogy  a választási szavazatok meghamisítása mielőbb bekövetkezik" - fűzte hozzá Jefremov.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)