vissza a főoldalra

 

 

 2009.12.04. 

Tőkés András MPP-alelnök lemondó nyilatkozata

A Magyar Polgári Párt létével biztosítja a választás szabadságát, ezért szükség van rá! Hívei és szimpatizánsai a december 6-i választásokon Traian Băsescura, a néppárti jelöltre fognak szavazni, bár személyében a jobboldali jelleg alig észrevehető. A baloldaliak és visszarendeződést óhajtók Mircea Geoana szocialista jelöltet fogják támogatni szavazataikkal, hisz ez természetes.

A politikai konjunkturális helyzettől függetlenül december elsejének egyértelmű a jelentősége. A román tömegek természetszerűen örvendenek Erdély Regáttal való egyesülésének, a magyarság azonban létét és fennmaradását érzi veszélyeztetve azáltal, hogy a gyulafehérvári ígéretek ellenére a mindenkori bukaresti hatalom 91 éve csak felszámolni illetve beolvasztani akarja őt. A románság örömünnepként, a magyarság bomlasztásának kezdeteként éli meg december elsejét.

 Minden erdélyi magyarnak pirult az arca, mikor annak idején Budapesten, Verestóy és Kelemen Atilla az itteni magyarság nevében ez alkalommal koccintásra emelték poharukat. Az MPP országos alelnökeként most még jobban fel vagyok háborodva azért, hogy ugyanezen a napon Szász Jenő, az MPP országos Elnöke, egyéni döntése alapján Bukarestben, a Cotroceni palotában hasonló akcióban vett részt.

 Ismerve a Magyar Polgári Párt nemzeti értékek melletti elkötelezettségét, annak célkitűzéseit és mindennapos küzdelmeit, párttagságomhoz ragaszkodni fogok, de tiltakozásként mindaddig amíg Szász Jenő úr lesz az MPP elnöke, minden a pártban eddig betöltött tisztségemről lemondok.

 Marosvásárhely

 2009. december 1.

 Tőkés András