vissza a főoldalra

 

 

 2009.12.01. 

Nyugat-balkáni vízummentesség

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei november 30-án azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai vízummentesen léphessenek az EU területére. A módosítás december 19-től lép hatályba, tehát a mentesség már a karácsonyi ünnepekre lehetővé válik az érintett államok lakói számára.

A három érintett ország polgárai legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. Korábbi közlések alapján azt is tudni lehet, hogy a vízummentesség csak a szerbiai lakóhellyel rendelkező szerbekre vonatkozik majd, a Koszovóban élőkre nem.

A miniszterek egyetértettek az Európai Bizottság azon álláspontjával, hogy Bosznia-Hercegovina és Albánia még nem teljesítette a szükséges feltételeket, ezért egyelőre nem részesülnek vízummentességben. A feltételek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások a vízumkiadásra és az útlevelekre vonatkozóan, illetve a határok biztosítása.

Az uniós miniszterek a brüsszeli bizottság júliusi javaslata alapján hozzák meg döntésüket. Olli Rehn bővítési és Jacques Barrot belügyi biztos november 30-án közleményt adott ki, amelyben értésre adták, hogy az érintett országok a reformfolyamatban elért eredményeknek is köszönhetik a döntést.

Miniszteri nyilatkozatok szerint az EU azt várja, hogy a döntés a három országnak - közöttük is kiemelten Szerbiának - ösztönzést ad a további reformokhoz.

Közleményt adott ki a témában az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is. Eszerint "a Magyarország által mindvégig támogatott kiemelkedő fontosságú döntés lehetővé teszi, hogy a Szerbia területén élő magyar nemzetiségű lakosok szabadon utazhassanak, és 3 hónapig tartózkodhassanak mind hazánk, mind pedig az Európai Unió teljes területén. Ugyanakkor a most megvalósuló vízummentesség a schengeni térségben meglévő felelősségünket is növeli, és felértékeli szerepünket az Európai Unió külső határainak biztosításában."

Nem vonatkozik a határozat egyelőre Bosznia-Hercegovinára és Albániára. Az ő esetükben jövő tavasszal újabb értékelést készít a bizottság.

A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése az uniós tagállamokon kívül a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik. (Képen: Tadić és Jacques Barrot belügyi biztos gratulál Szerbia polgárainak.)

 

(Forrás: vajma.info)