vissza a főoldalra

 

 

 2009.12.18. 

Megvan a statútum

Feltűnően sok rendőr tartózkodott december 14-én délelőtt Újvidék belvárosában, legtöbben a Tartományi Végrehajtó Tanács és a Tartományi Képviselőház épülete körül. A fokozott biztonsági intézkedésre azért került sor, mert tizenegy órára volt bejelentve a tartományi parlament azon ülése, amelyen véglegesen elfogadják és hitelesítik Vajdaság statútumát. A statútumot a képviselők többsége elfogadta, majd Egeresi Sándor házelnök ellátta kézjegyével. A csendőrségnek nem volt dolga. Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke ünnepiként jelentette be a képviselőház 17. ülését, és felolvasta a köztársasági parlament elnök asszonya, Slavica Đukić-Dejanović levelét, amelyben többek között annak reményét fejezi ki, hogy a statútum elősegíti Szerbia decentralizációját és ezzel együtt fejlődését is. Sem Slavica Đukić-Dejanović, sem más tisztségviselő, politikus nem volt jelen Belgrádból a Tartományi Képviselőház díszülésén. Milorad Mirčić, a Szerb Radikális Párt frakciójának vezetője tiltakozott, mert Egeresi felolvasta a szerb parlament elnök asszonyának levelét, és gyásztáviratnak nevezte azt, valamint kifogásolta, hogy ezen az ülésen csak két felszólalást tervezett a házelnök, a sajátját és Bojan Pajtićét, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnökéét. Véleménye szerint Egeresi ezzel megsértette az ügyrendi szabályt.

– Mi, szerb radikálisok, ezúttal elhárítjuk magunktól a történelmi felelősséget a statútummal kapcsolatban, és elhagyjuk az ülést – jelentette ki Mirčić úr, majd képviselőtársaival együtt távozott a teremből.

Az ügyrendi szabály megsértésére hivatkozott Borko Ilić, a Szerbiai Demokrata Párt frakciójának vezetője is, mondván: az elnöklőnek mielőtt bárkinek is szót adna, kötelessége bejelenteni, hogy a témával kapcsolatban kik szólalhatnak fel. Ő is Bojan Pajtić felszólalása ellen beszélt, és azt javasolta a TVT elnökének, hogy a statútum elfogadása után rendkívüli választásokat írjon ki Vajdaságban. Az ellenzék rövid zsörtölődése után, amely esetenként kacagást váltott ki a teremben, Egeresi Sándor szólt a jelenlevő nyolcvankilenc képviselőhöz, a vendégekhez, újságírókhoz.

– Tizennyolc év után Vajdaságnak ismét lesz alapdokumentuma, de ezzel munkánkat még nem fejeztük be – emelte ki Egeresi, miközben megköszönte a képviselőknek a statútum kapcsán kifejtett tevékenységüket. – A hatáskörök átvétele a következő nagy feladatunk. Vajdaság nemcsak Szerbia számára lehet példaértékű ezután, hanem egész Európa számára. Példaértékű valamennyi nemzeti közösség jogainak védelme, népszerűsítése és fejlesztése terén. Bojan Pajtić rövid beszédében felsorolta, hogy Vajdaság gazdaságában az elmúlt néhány évben milyen változások voltak, rámutatva arra, hogy valamennyi a választási hadjárat során elhangzott ígéretek része, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a statútum lehetővé teszi, hogy e térség a jövőben még gyorsabban fejlődjön, elősegítve egyben Szerbia fejlődését is. A díszülés végén Egeresi Sándor szavazásra bocsátotta a statútumot. Nyolcvanhat képviselő elfogadta, három ellene szavazott. Ezt követően Egeresi kézjegyével látta el a dokumentumot. Az ülés után Egeresi Sándor és Dragoslav Petrović, az Együtt Vajdaságért frakció vezetője nyilatkoztak a sajtónak. Petrović úr többek között bejelentette, hogy már a jövő év elején Vajdaság minden hatáskört átvesz a Tarcal (Fruška gora) hegység, a Természetvédelmi Intézet és a felügyelői szolgálatok felett.

 Dr. Korhecz Tamástartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár lapunknak adott nyilatkozatát azzal a megállapítással kezdte, hogy a nagy dolgok nehezen születnek meg, és a statútummal is ez a helyzet.

 – Rögös utat kellett bejárni. Egy kicsit megalázva érezzük magunkat itt Vajdaságban, ezért nem tudunk felhőtlenül örülni, hiszen sokszor próbáltak kiskorúsítani bennünket, annyiszor bizonyosodott be, hogy csak játékszernek tekintik ezt a képviselőházat. Mindennek ellenére azt hiszem, hogy a politikai történelem az eredményt fogja értékelni. Tehát kétségtelen, hogy nagyobb, lényegesebb módosítások nélkül kapott zöld fényt, vált érvényes és hatályos jogszabállyá ez a statútum. Ha ebből a szempontból tekintünk rá, akkor azt hiszem, hogy Vajdaság polgárai, a vajdasági magyarság hatalmas lépést tett a belső önrendelkezés megvalósításának irányába. Ez az egyetlen dokumentum, amely a kisebbségi közösségek autonómiáját szó szerint kimondja és biztosítja. Továbbá ez az a jogszabály, amely először tesz egyenlőségjelet a szerb nemzeti közösség, és más őshonos nemzeti közösségek között, ezenkívül a többnyelvűséget, a többvallásúságot, és a multikulturalizmust alapértékként hirdeti meg. Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor megvan az okunk arra, hogy ünnepeljünk, de még több okunk van arra, hogy felgyűrjük az ingujjunkat, hiszen a jogszabályok akkor nyerik el értelmüket, ha gyakorlatban is megvalósulnak – mondta Korhecz. Hozzátette, hogy az első félévben befejeződhet a hatáskörök átvétele, azzal a feltétellel, ha megfelelő költségvetési források is követik ezt.

 – Enélkül olyan kötelezettséget vennénk magunkra, aminek ebben a pillanatban nincs meg a pénzügyi fedezete, de kétségtelen, hogy a hatásköröket gyakorolnunk kell, hiszen a hatásköri törvény január elsejétől alkalmazásba kerül.

 AZ AUTONÓMIÁHOZ PÉNZ IS KELL

 Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta a Magyar Szónak, hogy az ünnepélyes ülésen elhangzott provokációk nem számítanak újszerűnek nálunk.

 – Vannak olyanok, akik megpróbálták ennek a folyamatnak a befejeztét minden áron megakadályozni, és ezt láttuk ma is – mondta Pásztor.

 A statútum alkalmazásához azonban megfelelő finanszírozásra van szükség. A jövő évi költségvetésről Pásztor kihangsúlyozta, hogy az, hogy milyen kereteket szab a következő évi költségvetés a tartományi költségvetés számára, jelentős mértékben meghatározza azt, hogy abból, amit ők most feladatként kaptak, a 2010-es évben mit tudnak majd teljesíteni.

 – Sajnos azt kell mondanom, hogy ez a költségvetési keret, amit most Belgrádban meghatároznak számunkra, messze az alatt a szint alatt van, ami minimálisként elfogadható lenne, ezért nyújtottunk be mi a módosító indítványt a Szerbiai Képviselőházba, és azt várjuk, hogy erről előbb vagy utóbb elkezdünk tárgyalni. Amennyiben ezt a módosítási indítványt nem fogadják el, akkor mi Belgrádban biztos nem fogunk a költségvetésre szavazni. Nem valamiféle fenyegetésként, és nem elvi, hanem teljesen gyakorlati indoknál fogva, ugyanis az a költségvetés, ami most Belgrádban készül Vajdaság számára, messze nem tartalmazza azokat a minimális mozgástereket, amelyekből akárcsak részben ki lehetne elégíteni az emberek igényét – mondta Pásztor.

 Arra a kérdésre, hogy változtathatónak tartja-e a statútumot a jövőben, Pásztor István elmondta, hogy igen, de ez nem egy-két hónapnak vagy egy-két évnek a története, hanem egy hosszú folyamat.

 – Alkotmánymódosítás nélkül erre nem kerülhet sor, viszont az alkotmányt előbb-utóbb módosítani kell és lehet, mert úgy gondolom, hogy talán az elkövetkező években a dolgok abba az irányba haladnak majd, hogy ezek a társadalmon belüli feszültségek megszűnnek, és az a fajta ördögűzés, amelynek az elmúlt hónapokban voltunk szemtanúi és gyakran szenvedő alanyai, befejeződik.

(Forrás: magyarszo.com)