vissza a főoldalra

 

 

 2009.12.26. 

Róbert Fico szerint a következő kormány összetételéről a választók döntenek

A Smer nagyarányú támogatottsága ellenére a pártelnök-kormányfő Róbert Fico óvatosan ítéli meg a jövőt. A Szlovák Rádió hírműsorában kijelentette: előre egyetlen politikai erő sem szabhatja meg, kivel alakít kormányt és kivel nem.

A jelenlegi kormánykoalíció működését jónak tartja, mert kedvező alapokat teremtett a 2010-es évre. Bár voltak viták, a Koalíciós Tanácsban tisztázták őket, amikor pedig neki kormányfőként kellett szigorú döntést hoznia, partnerei megértették, és tudomásul vették döntéseit. A koalíciós szerződés január elsejével megszűnik, utána már a parlamenti választásokra fog készülni a három kormánypárt. Fico szerint ez nem jelenti, hogy nem a kormányprogramban lefektetettek határozzák meg majd az elkövetkező fél év munkáját. Úgy véli, az idei évben sikerrel birkózott meg a kormány a gázválsággal, a gazdasági válsággal és az euró bevezetésével járó problémákkal, bár voltak olyan kérdések is, amelyeket a koalíciós partnerek ellenére eddig nem tudott megnyitni. Ezek közé tartozik a vagyoneredet vizsgálatáról szóló törvény elfogadása. Róbert Fico úgy tervezi, pártja, a Smer a parlament februári ülése elé terjeszti törvényjavaslatát, párhuzamosan alkotmánymódosítást is tervez a tulajdonjoggal kapcsolatosan. Eddig ugyanis a vagyoneredetről szóló törvényeket az alkotmánybíróság éppen az alaptörvénybe foglaltak miatt helyezte hatályon kívül. A vagyoneredet vizsgálatáról törvény elfogadásához mind a 150 parlamenti képviselőt partnernek tekinti.

Róbert Fico a parlamenti választásokat követő időszakkal kapcsolatosan leszögezte: bár pártja népszerűsége nőtt a közvélemény-kutatások szerint, túl nagy jelentőséget e ténynek nem tulajdonít. Az általános választásokon dől el, melyik párt kapja a legtöbb szavazatot, s annak a függvényében kell továbblépni. A lehetséges kormánykoalíciókkal kapcsolatban nem találgat. Nem látja jogosnak, hogy bárki előre eldöntse, milyen felállás születhet. „A döntést erről a választópolgárok mondják ki” – fogalmazott Fico. Azt szeretné, ha kormányalakítással a győztes pártot bíznák meg, mert ezt tartja tisztességes és demokratikus megoldásnak.

 

(Forrás: felvidek.ma)