vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.06. 

Vatikánváros alapításának 80. évfordulója

Februártól májusig tartanak azok a megemlékezések, amelyekkel a Lateráni egyezmény létrejöttét ünneplik: 1929. február 11-én ebben az okiratban szabályozták a Vatikán és az olasz állam viszonyát. A különféle programokat január 30-án Giovanni Lajolo bíboros és Renato Boccardo érsek, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke, illetve titkára ismertették az újságíróknak.

 Mindössze 44 négyzetkilométerről van szó, de ezt a világ leghíresebb területei között tartják számon. Igaz, hogy kiterjedésében apró állam, de itt található Bernini híres oszlopsora, a Michelangelo tervezte kupola, s azok a felbecsülhetetlen értékű művészeti remekek, tudományos kincsek, amelyeket a vatikáni levéltár és a könyvtár, a múzeumok és képtárak őriznek, és itt van Szent Péter apostol sírja is.

 „Kis terület egy nagy küldetéshez” – ez a címe a történeti emlékkonferenciának, amelyet február 12. és 14. között tartanak a Vatikánban. Szintén ekkor nyílik és május 10-ig tekinthető meg a Szent Péter-bazilikában az „1929-től 2009-ig – Vatikánváros nyolcvan éve” című kiállítás. Ugyancsak február 12-én 17 órakor kerül sor az emlékkoncertre, amelyen a VI. Pál csarnokban Händel Messiás című oratóriuma hangzik el.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)