vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.06. 

A pápa fogadta az új magyar szentszéki nagykövetet

XVI. Benedek pápa február 2-án fogadta a bemutatkozó látogatásra érkező új magyar vatikáni nagykövetet. Balassa János korábban a Külügyminisztérium személyzeti főosztályának vezetője volt.

Pontosan kidolgozott etikai alapokra helyezve kell átalakítani a világgazdaságot és a politikát – hangsúlyozta XVI. Benedek pápa. Mindenkor elsődleges szempont kell, hogy legyen az emberi méltóság és a közjó – mondta a Szentatya új magyar szentszéki nagykövet első hivatalos vatikáni látogatásakor.

 Beszédében a pápa kifejezte aggodalmát a családok helyzete miatt: Európa bizonyos területein téves elképzelések követői megkérdőjelezik vagy veszélyeztetik a család alapvető szerepét. Ezt bizonyítják a család intézménye elleni „agresszív szociális és politikai intézkedések”. A Szentatya az egyházi oktatási intézmények szerepére hívta fel a figyelmet: a szülőknek mint első nevelőknek joguk van – amennyiben élnek e lehetőséggel – gyermeküket vallásos iskolába íratni. Az 1989-ben újra beindított egyházi iskolák finanszírozása azonban sajnos továbbra sem megoldott Magyarországon.

 Örvendetes, hogy az 1989-es változások következtében sikerült kivívni a szabadságot a közép-kelet-európai országokban, ám e szabadság veszélyeztetheti és kiszoríthatja az alapvető keresztény emberi értékeket; ez pedig káros hatással lehet a társadalom fejlődésére – hangsúlyozta XVI. Benedek pápa.

 

(Forrás: Magyar Kurír)