vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.11. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 6. száma!

Mellbe szúrt társadalom (címoldal) : Mindenesetre a cigány–nem cigány együttélés évszázados múltja szempontjából hazánk éppen a mintaországok közé tartozik. Amikor egy-egy hatalmi csoport nem gondolja úgy, hogy a cigányokkal lehet elérni valamilyen társadalmi feszültséget, akkor az önszabályozó rendszer működik. Kezdetben a többségi társadalom, később a hatóságok presszionálták a cigányság bűnözésre hajlamos részét az együttélés szabályainak valamilyen mértékű betartására. Ez a rendszer nálunk kiválóan működött. Aztán megjelent bizonyos hatalmi és anyagi érdek a cigányügyben.

 Csurka István: Vázlatok és alapvetések a MIÉP új programjához (2.oldal)

Az új program megalkotását a világban és a magyarság életében beállott változások teszik elengedhetetlenné. A pénzügyről az egész gazdaságra átterjedő világválság, a mély és tartós recesszió valójában a liberális kapitalizmus bukása. A mohó profitszerzést fenntartani az utóbbi évtizedben már csak a fogyasztás mesterséges növelésével lehetett. Ehhez az értelmetlen növekedési hajszát egyetemes céllá, szükségességgé kellett felnövelni.

 Napi 235 ezer jut Gyurcsánynak- Oláh János interjúja Bernáth Ildikó országgyűlési képviselővel (4.oldal)

– Az ön körzetében bizonyos csoportok rettegésben tartják a becsületes állampolgárokat.

 -Ez borzalmas. Mélységesen megrendített, ami történt ezzel a három rendkívül tehetséges sportemberrel. Anya vagyok, és átérzem azt a fájdalmat, amit a szülők érezhetnek. Nem találok szavakat. Megrázó, hogy ez megtörténhet egy békésen szórakozó, a sporttársuk kisgyermekének születését ünneplő emberekkel. Magyarországon romokban hever a közbiztonság; a kormány cserbenhagyta az országot és a polgárokat.

 Györffy László halálára- Agárdi László nekrológja (4.oldal)

Egyszer azt mondta, hogy a sátánt nem lehet egy ütközetben legyőzni, s aki győz, sohasem az ember, hanem a történelmet formáló Isten. Ezek talán Jézus igéi. Ebből az következett számomra, hogy a kereszten túl új értelme van az életnek és más jelentősége a halálnak. A kereszten túl nem magának, hanem másnak él az ember. Györffy László megkóstolta az igazság ízét, a szeretet hatalmát, a szabadság méltóságát, az önfeláldozás örömét. Másokért élt és a nagy célok érdekében feláldozta az életét.

 A magyar összefogás listájáért – Medveczky Attila interjúja Soós Sándorral, az Erdélyi Magyar Ifjak elnökével (7.oldal)

Felkértük Tőkés Lászlót, az 1989-es temesvári események elindítóját, hogy legyen a fővédnöke a forradalom húszéves évfordulója alkalmából közösen meghirdetendő ifjúsági pályázatnak. Tőkés László a megtisztelő felkérést köszönettel elfogadta, és felajánlotta, hogy a forradalmi emlékév eseménysorozatán a jobb pályázati anyagoknak megjelenési lehetőséget biztosít.

 Isten, család, tánc – művészinterjú Dalotti Tiborral, a Botafogo táncegyüttes vezetőjével (12.oldal)

– 2009. január 10-én a Thália Színházban került sor a Botafogo új táncjátéka premierjének, a Sakknak a bemutatására. A plakáton azt írják: izgalmas a téma.

 – Valóban az. Amikor kitaláltuk a témát, nem gondoltunk arra, hogy milyen nehézségekbe fogunk ütközni. Egy sakkjátszmát álmodtunk a színpadra, élő bábokkal, táncosokkal, izgalmas, fordulatos cselekménnyel. Ez végül is maradéktalanul sikerült. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a sakk színházi, vagy dramaturgiai szemmel nézve megoldhatatlan játék, hiszen 32 játékosunk van a színen, s mindig csak egy lép, míg a többiek állnak, s a végén egyre kevesebben vannak a színpadon. Ezért a sakk csupán gondolataink hordozójává vált, és egy rendkívül izgalmas darab formálódott a kezünk alatt.

 – Kik irányítják a „bábokat”?

 -Ez nagyon fontos kérdés. A bábokkal a sakkozó lép. Ebben a darabban a sakkozók jelenítik meg a mindenkori felsőbb hatalmat, akik bábuként, tárgyként, vagyis nem érző, gondolkodó emberként használnak minket.

 30 éves az Iráni Iszlám Köztársaság (19.oldal)

30 évvel ezelőtt, 1979. február 1-jén érkezett haza 14 évi száműzetés után Khomeini ayatollah. A repülőtéren több százezer ember fogadta a karizmatikus vallási vezetőt, aki sohasem hajolt meg a nyugati világ elképesztő nyomása előtt. A végsőkig harcolt a szekularizáció, a „modernitás”, a fogyasztói szemlélet ellen, és kitartóan hangoztatta: hazája, a nagy múltú Perzsia nem lehet Amerika és a Nyugat gyarmata.

 

Keresse a nemzeti radikalizmus hiteles orgánumát csütörtöktől az újságárusoknál!