vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.06. 

Az EU nem ad tagsági perspektívát Ukrajnának

Az Európai Unió egyelőre semmilyen formában nem szándékszik konkrét tagsági perspektívát adni Ukrajnának. Kijev ugyanakkor hatalmas reményeket fűz az ún. Keleti Partnerség projekthez. A Kommerszanty-Ukraina kiadvány információi szerint a bizottsági javaslat még csak nem is említi Ukrajna jövőbeni csatlakozásának lehetőségét.

 A dokumentum ugyan még nincs jóváhagyva, tehát elvileg még történhetnek módosítások. Brüsszelben azonban nem sok esélyt látnak erre. Szerintük ugyanis igazságtalan lenne Ukrajnát kiemelni a 6 posztszovjet ország sorából.

Lengyelország és Svédország júniusban nyújtott be javaslatot a Keleti Partnerség elnevezésű együttműködés létrehozására, melynek célja, hogy az EU – a Mediterrán Unió mintájára - mélyítse kapcsolatait a keleti szomszédaival. Az új keleti partnerségre vonatkozó bizottsági javaslat lépésváltást jelent az Európai Unió és Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova és Ukrajna között

 A Bizottság javasolja, hogy e kezdeményezést május 7-én egy különleges Keleti Partnerségi Csúcstalálkozó keretében indítsák el.

 Az együttműködés részeként vízumkönnyítési megállapodásokat is kötnének az országokkal.

 Elmar Brok német európai parlamenti képviselő szerint a Keleti Partnerségben résztvevő országok 10-15 éves távlatban az Európai Unió tagjaivá is válhatnak.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)