vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

Az RMDSZ áprilisban összehozná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot

„Az Európai Unió tagországaiban június 4. és 7. között tartják az európai parlamenti választásokat. Ahhoz, hogy ne fussunk ki az időből, már most meg kell kezdenünk az előkészületeket" – jelentette ki február 6-án Kelemen Hunor. Az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy azért ültek a múlt héten tárgyalóasztalhoz Tőkés László EP-képviselővel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével. „Már az első tárgyaláson az RMDSZ-lista első helyét ajánlottuk fel neki, hogy ajánlatunk egyértelmű legyen, ne jussunk ismét abba a helyzetbe, hogy hetekig tárgyalunk eredménytelenül” – mondta Kelemen, aki szerint jelen pillanatban jogilag más lehetőség nincs, mint az RMDSZ EP-listája. „Az MPP-vel koalícióra nem szándékozunk lépni, mivel azt sem tudhatjuk még, hogy ki és meddig fogja vezetni a pártot” – fűzte hozzá az ügyvezető elnök.

 „Tőkés képviselő úrnak azt is felajánlottuk, hogy a 33 fős listán további helyeket foglalhatnak el az általa javasolt személyek. Jelenleg három biztos befutó hellyel számolhat a magyar közösség. Meggyőződésünk, hogy az erős képviselethez a legjobb és leghatékonyabb, ha Tőkés László és az RMDSZ együtt indul. Eközben az EP-képviselő úrnak még mindig az a dilemmája, hogy elfogadja-e vagy sem az ajánlatunkat” – mondta Kelemen Hunor.

 Az ügyvezető elnök arról is beszámolt, az RMDSZ még a választások előtt, március-április folyamán létrehozná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amennyiben Tőkés László elfogadja a Szövetség erre irányuló javaslatát.

 

(Forrás: RMDSZ-tájékoztató)