vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

Nyílt levél Szász Jenőtől Markó Bélának

Tisztelt Elnök úr! Amint arról bizonyára értesült, a Magyar Polgári Párt január 19-i elnökségi ülésén arról született döntés, hogy jogi keretet biztosítunk és felajánljuk Ft. Tőkés László püspök úrnak a Magyar Polgári Párt listájának első helyét egy újabb brüsszeli mandátum megszerzésének érdekében.

A másfél évvel ezelőtti helyzethez képest óriási előrelépésnek tartjuk, hogy az RMDSZ is felajánlotta ugyanezt a lehetőséget a Püspök úrnak, hiszen most már a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is úgy látja, hogy Tőkés Lászlót illeti meg a romániai magyarság Európai Parlamenti képviseletének listavezető tisztsége!

 Tekintettel arra, hogy Tőkés László püspök úr – teljes joggal! - nemzeti listában gondolkodik, úgy ítéljük meg, hogy sem a Magyar Polgári Párt, sem az RMDSZ önmagában nem tudná biztosítani azt a széleskörű támogatottságot, amelyre az erdélyi magyarságnak a mindenkori parlamenti, illetve az európai parlamenti választásokon szüksége van. Mivel az Európai Parlamenti választásokról szóló választójogi törvény értelmében egy választási koalíció számára is ugyanúgy 5%-os a bejutási küszöb, mint egy külön induló szervezet esetében, ugyanakkor az induláshoz szükséges aláírások száma is ugyanaz a kettőszázezer, szorgalmazzuk egy Magyar Nemzeti Lista felállítását, amelyhez az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt választási koalíciója adná meg a szükséges jogi keretet. Egy szervezet listája nem tud nemzeti lista lenni, egy nemzeti listának jogi és intézményes keretet csak az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közötti magyar koalíció tud biztosítani!

 Abból kiindulva, hogy a listavezető hely tekintetében nincsen vita az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között Tőkés László püspök úr személyét illetően, a Magyar Nemzeti Lista második és harmadik helyére az RMDSZ, negyedik helyére pedig a Magyar Polgári Párt jelöltjét javasoljuk. A másfél évvel ezelőtti eredmények ismeretében, véleményünk szerint ez a jelöltállítási módszer tud a leghatékonyabbnak bizonyulni, ugyanakkor az erdélyi magyar történelmi egyházak, a civil szervezetek és a romániai magyar közvélemény széleskörű támogatását is élvezné!

 A jelenlegi romániai politikai helyzetben, amikor a kormányalakítás érdekében egy olyan nagykoalíció jött létre, amely akár logikusnak is tekinthető, de amelyik minden bizonnyal nem vívta ki sem a jobboldali, sem a baloldali szavazók tetszését, az Európai Parlamenti választásokon a csalódott román választópolgárok gyenge részvételére lehet számítani. Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyarság számára most megadatott többletmozgósítási lehetőséggel az RMDSZ-nek nem visszaélnie, hanem élnie kellene!

 Éppen ezért arra kérem Elnök urat, hogy mérlegeljék és fogadják el a Magyar Polgári Párt ezen koalíciós ajánlatát, mint az erdélyi magyar közösségi érdekeinket ténylegesen szolgáló megoldást!

 Válaszát várva, üdvözlettel Szász Jenő a Magyar Polgári Párt elnöke

 

(Forrás: erdon.ro)