vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

Gašparovič megint nem írta alá a tankönyvekről szóló törvénymódosítást

Ivan Gašparovič köztársasági elnök továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett. Ismét nem írta alá a tankönyvekről szóló törvénymódosítást. Tette ezt annak ellenére, hogy a parlament a múlt héten változatlan formában hagyta azt jóvá, megtörve ezzel az elnöki vétót.

 A parlamentben nagy többséggel elfogadott törvénymódosítás azonban mégis hatályba lép, akkor is, ha azt az államfő nem látta el kézjegyével. A Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője Rafael Rafaj viszont bejelentette: beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

 Gašparovič azért vétózta meg a ismét törvényt, mert azt Alkotmányellenesnek és kivitelezhetetlennek tartja. A földrajzi nevek tankönyvbeli használata ügyében a Slota vezette párt oldalára állt, amely támogatásáról biztosította őt a köztársasági elnök-választáson. A kormányzó Smer is Gašparovič jelöltsége mellett áll ki, viszont támogatta a Magyar Koalíció Pártját az elnöki vétó megtörésében. A törvény ismételt elfogadása mellett a 138 jelenlévő honatyából 106 igennel, ellene 32 képviselő – a SNS és HZDS - szavazott.

Az elnöki vétó ellen 76 szavazatra volt szükség.

 A jóváhagyott módosítás április elsején lép hatályba. Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter a törvény ismételt elfogadása után kijelentette, nem fogja azt respektálni, mert az SNS Alkotmánybíráságon kívánja azt megtámadni. Egy nappal később viszont megváltoztatta állítását és úgy nyilatkozott, betartja az elfogadott törvényt.

 

(Forrás: Felvidék Ma, sk)