vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

A legnagyobb székelyre emlékeztek

Ünneplőbe öltözött február 7-én délelőtt a kis székely falu, Székelylengyelfalva, hogy méltó módon megemlékezzen a falu nagy szülöttje, báró Orbán Balázs születésének 180. évfordulójáról. Az ünnepi szentmisét követően, ragyogó tavaszias napsütésben gyülekeztek a helybéliek és a meghívott vendégek a helyi kultúrotthon udvarán. A 2001-ben felállított mellszobor (Zavaczki Walter munkája) körül összegyűlt közel kétszáz helybélit és vendéget, köztük a berettyóújfalui önkormányzati képviselőket, Hajdó István lengyelfalvi esperes köszöntötte. „Székelyföld szerelmesének” és máig utolérhetetlen krónikásának életművét, emberi és alkotói nagyságát, ránk hagyott és felbecsülhetetlen szellemi örökségének fontosságát, a mindenkori székelységhez szóló üzenetét ünnepi beszédek egész sora méltatta. Orbán Balázsra, a székely szellemiség legmarkánsabb képviselőjére emlékeztek Bálint Domokos , lengyelfalvi tanácstag és Sándor József, Boldogfalva polgármestere, eztán pedig a szobor talapzatánál nemzeti színű, piros-fehér-zöld szalagos élővirág koszorúkat helyezett el többek közt a lengyelfalvi Polgármesteri Hivatal, Antal István RMDSZ-es képviselő, a csíkszentdomokosi Általános Iskola, a lengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány és Berettyóújfalu Önkormányzata. A Székely Himnusz eléneklése után az ünnepség a kultúrotthonban folytatódott.

 Kolozsvári István berettyóújfalusi néprajzkutató előadásában ismertette Orbán Balázs politikusi pályájának azt az időszakát, amikor Berettyóújfalut képviselte a Magyar Országgyűlésben. Szőcsné Gazda Enikő, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum néprajzi részlegének vezetője Orbán Balázs munkásságának néprajzi jelentőségét méltatta. Az előadásokat a lengyelfalvi kisiskolások ünnepi táncos-verses műsora követte. Az ünnepség végén a házigazdák ebéddel és a hagyományos kürtőskaláccsal vendégelték meg a résztvevőket. Hajdó István főesperes minden vendégnek egy emléklapot nyújtott át, amin többek mellett ez is olvasható: „Nekünk tudnunk kell ésszel és éreznünk lélekkel, hogy a nemzet minden nyomort , tragédiát túlél. És ezt csak azért tudja megtenni, mert azon szerencsés kevesek közé tartozunk, akik a történelmi megpróbáltatások viharában megmaradtunk fenntartás nélkül magyarnak. ”

 Székelyudvarhelyen vasárnap délelőtt folytatódott közel négyszáz ember részvételével a főterén álló Orbán Balázs szobor előtt a megemlékezés. Bunta Levente polgármester ez alkalomra írt ünnepi beszédét dr. Hermann Gusztáv- Mihály, a Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója tolmácsolta, Kedei Mózes a belvárosi Unitárius Egyház főesperese Orbán Balázsra emlékező beszédének záró passzusában a jelenlegi politikai helyzetre is felhívta a figyelmet, kiemelve a nemzeti összefogás fontosságát, mert mint mondotta: erre tanít Orbán Balázs egész életével és munkájával, és a székelyföldi nagy utazó ma is a székelységet megillető jogok mellett tenné le voksát. A rövid ünnepi műsort a koszorúzás követte, majd a Székely Dalegylet előadásában a Szózat és a Székely Himnusz csendült fel, az évfordulóhoz illő méltósággal töltve be a Városháza előtti főteret.

 

(Forrás: erdely.ma)