vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

Bálint és nem Valentin - Szent Bálint emléknapja-február 14.

Az üzletek kirakatai, a reklámok már február elejétől a szerelmesek napjára, Valentin-napra készülődnek. Globalizált világunk igyekszik kimosni a köztudatból az ünnep igazi magyar nevét, eredetét, jelentését. Ahogyan a szerelem fogalmát is igyekszik kiüresíteni, árucikké alacsonyítani, melyből konkrét anyagi hasznot lehet húzni, úgy a szerelmesek, a jegyesek védőszentjének üzenetét is elfeledni törekszik a drágábbnál drágább ajándékok felkínálásával. Holott a legnagyobb ajándék is értéktelenné válhat, ha azt szokásból , vagy éppen a szeretet helyett adjuk, hogy ezzel kimentsük magunk a másikkal való személyes törődés felelőssége alól. Szent Bálint nem erre tanít minket. Egyik sem! Ugyanis a ma Bálint néven tisztelt szent alakja két személyt takar, akik ugyanazt a nevet viselték. Mindketten a III. században lettek vértanúk. Egyikük a Róma melletti Terni város püspöke volt, aki különös figyelemmel fordult a jegyesek felé. Gyakran buzdította a férfiakat arra: mutassák meg jobban szeretetüket feleségüknek és gyermeküknek, ahelyett, hogy háborúba mennének. A jegyeseknek titokban segítségükre volt, hogy a házasság szentségében bontakoztathassák ki szerelmüket, hiszen II.Claudius császár rendelete ellenére, melyben az uralkodó megtiltotta a házasságot, összeadta a házasulandókat. A császár ezt megtudta, börtönbe záratta, majd 269. február 14-én lefejeztette. Szent Gelasius pápa 496-ban rendelte el, hogy február 14-én legyen Szent Bálint emléknapja, a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjének ünnepe. A másik szent, akinek életpéldája egybefonódott Szent Bálint alakjában, szintén püspök volt, az ő ereklyéi a passaui székesegyházba kerültek, így a Passaui Egyházmegye társpatrónusa is lett. Dél-Tirolban élt, és a görcsökben szenvedőknek, epilepsziásoknak szentelve életét, ápolta és gyógyította őket. Ezért ábrázolják Szent Bálintot gyakran betegekkel a lábánál.

                Ehhez a naphoz több kedves népszokás is kapcsolódik. Ezen a napon tartják a madarak a mennyegzőjüket. Ha csiripelésük jó messzire elhallatszik mondják: jó idő lesz. Rábaközben a szőlőtermesztők napkelte előtt megkerülik a szőlőt, megmetszik négy sarkán a tőkéket, hogy a tolvajoktól és a madaraktól megvédjék.

                Három éve a Bécsi Főegyházmegye egy különleges Bálint-napi hagyományt kezdett lerakni. Február 14. délelőttje folyamán több mint 50 ezer „Istentől jövő szerelmes levelet” osztottak szét a legforgalmasabb köztereken, metrókban, stb. Virág helyett Isten írásos üzenetét, a Bibliának néhány részletét választották, hogy az emberek figyelmét felhívják Isten irántuk tanúsított határtalan szerelmére.

 

szerk.