vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

Ukrajna és Grúzia NATO-csatlakozása lehetetlen

Az International Herald Tribune kiadvány szerint Ukrajna és Grúzai NATO-felvételét a közvéleménnyel ellentétben nem Franciaország és Németország hozzáállása gátolja. Az okok sokkal mélyebben gyökereznek.

A kiadványban megjelent cikk szerint a két ország belpolitikai helyzete egyszerűen lehetetlenné teszi a csatlakozásukat.

Grúzia inadekvát vezetése és a kiélezett területi konfliktusai csak fölösleges katonai konfliktusokba sodorná a NATO-t.Ukrajnában viszont az állampolgárok ellenkezése okozhat komoly problémát.

Nem beszélve arról, hogy a NATO jelenleg mindenekelőtt Oroszországgal szeretné javítani kapcsolatát. Moszkva viszont enyhén szólva sem nézi jó szemmel a posztszovjet államok nyugat-barát politikáját.

 Ukrajna és Grúzia kétség kívül megérdemlik a NATO és az Európai Unió támogatását, ehhez viszont abszolút nem szükséges csatlakozniuk a katonai blokkhoz.

 A Legfelsőbb Tanács elnöke Vlagyimír Litvin legutóbbi moszkvai látogatásán kijelentette, hogy az ukrán-orosz viszony "nincs a legjobb állapotban", és hozzáfűzte, hogy ezen mindenképpen, és minél előbb változtatni kell.

 Véleménye szerint a legnagyobb romboló hatást a két ország viszonyában Ukrajna NATO-csatlakozási törekvése okozta, valamint az, hogy Ukrajna támogatta Grúziát az orosz-grúz fegyveres konfliktus során.

 Ukrajna NATO-csatlakozásáról beszélve Litvin megjegyezte, hogy ez a kérdés már elvesztette prioritását és aktualitását az ukrán állampolgárok szemében. Szerinte Ukrajna mindenképpen meg kell, hogy őrizze semleges státuszát.

 Az országunk biztonságát elsősorban a szomszédos országokkal való kapcsolata határozza meg - jegyezte meg Litvin.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)