vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

Késő bánat - Villáminterjú Bíró Zoltánnal

– Ma egyre többen nyilatkoznak arról, hogy nem volt üdvös a privatizáció. Lánczi András filozófus, egyetemi tanár pl. ezt nyilatkozta: „A magyar politikai elit erre épített néhány nagy célt; a katonai integrációt és az EU-csatlakozást, és ezt persze a Nyugat is sugallta és támogatta. Ezzel párhuzamosan zajlott a gazdaság átalakítása, elsősorban a »liberalizálni!« és »privatizálni! « jelszavak mentén, ami nagyon súlyos következményekkel járt.” Csurka István annak idején bírálta a privatizációt a Néhány gondolatban, s bírálták őt az MDF-en kívül, s belül. Az MDF első elnökeként mi erről a véleménye?

 – Már annak idején néhányan észrevettük a privatizáció káros hatásait, s szóvá is tettük. A lakosság többsége persze nem értette ezt a folyamatot. Véleményem szerint már a privatizáció megkezdése előtt eldőlt, hogy ennek a folyamatnak miként kell végbemenni. Ennek megfelelően választották ki a politikai szereplőket is. Ez gyakorlatilag az ország teljes kiárusítását, a magyarság értékeinek a felelőtlenül, rosszul, tudatosan szervezett magánosítását, eladását jelentette.

 – A Lakiteleki Találkozó 20. évfordulóján Gyarmati Dezső és Makovecz Imre elismerte, hogy annak idején Csurka mellé kellett volna állni. Nem kéne Csurka Istvánt erkölcsileg rehabilitálni?

 – Nem érzem ennek szükségét. Csurka István jelen volt, s ma is jelen van a közéletben a maga szellemi erejével. Nem mondtak rá olyan visszavonhatatlan, nagy ítéletet, hogy rehabilitálni kéne. Csurka neve és személye körül mindig is megoszlottak a vélemények. A Csurka István melletti kiálláshoz feltétlen szükséges, hogy őszintén, nyíltan, világosan végiggondoljuk a magyarság helyzetét. S akkor rájövünk, kinek is volt igaza ebben a kérdésben a’90-es évek elején.

 

m.a.