vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

Cigánybűnözés Miskolcon

– Milyen most a miskolciak hangulata? – kérdezzük dr. Szinay Attilát, a közgyűlés ellenzéki frakcióvezetőjét.

 – Két hete Pásztor Albert rendőrkapitány úr megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, ahol kifejtette: a közterületi bűncselekmények elkövetésében megállapítható, hogy az elmúlt időszak valamennyi utcai rablását cigány származásúak hajtották végre. Nekünk ez nem volt újdonság. Ez csak most váltott ki nagyobb sajtóérdeklődést. A kijelentés után Draskovics Tibor miniszter úr utasította Bencze József Országos Rendőrfőkapitányt, hogy vizsgálja ki az esetet, és a vizsgálat idejére függesszék fel Pásztort a posztjáról. Ezután érezhetően beindult a szakmai, civil és politikai tiltakozás, aminek az lett a vége, hogy példátlan gyorsasággal lezárták ezt a vizsgálatot, és a kapitány újra kapitány lett. Volt egy szimpátiatüntetés is. Példátlan egy magyar város életében, hogy egységesen kiállnak az ellen az ostobaság ellen, amit Draskovics Tibor intézkedése jelentett.

 – Most napirendre került egy olyan kérdés, nevezetesen a cigánybűnözés, amit eddig tabuként kezeltek.

 – Nagyon fontosnak tartom, hogy az elmúlt napokban helyi cigány politikusok is megkerestek, és ők is kifejtették, hogy rossznak tartják a Draskovics-döntést. A jelenlegi kormány az asztal alá söpri a problémákat, amiről nem beszélünk, az nem is létezik jelszóval. Örülünk annak, hogy nagy visszhangja lett a kapitány beszédének, és reméljük, hogy a közvélemény végre megérti, miként jutottunk el idáig, és mi lehet a megoldás. Ám elkerülhetetlen, hogy a politika első vonala is felvállalja ezt a problémát. Az emberek biztonságérzete akkor javul, ha több rendőrt látnak. Persze ez csak az első körben lehet megoldás, azután az oktatási és szociális programokon kell változtatni, ami országos kérdés is.

 Lakatos Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigányvajda nyilatkozott a Magyar Fórumnak.

 – „Ne Pestről osszák az észt, mert az nem ér el idáig. Jöjjenek el ide, éljenek itt, és nézzék meg milyen itt a helyzet”- nyilatkozta ön. Hogyan értékeli az elmúlt napok eseményeit?

 – Borsod egy speciális megye, itt mélyszegénység van. Annyira szegények az emberek, hogy a megélhetésüket sem tudják biztosítani maguknak. Én járom a cigánysorokat, és ott egymás után ötven-hatvan házban nincs világítás. Ezért mondtam, hogy fentről ezt a helyzetet nem látják, csak kijelentik, hogy a cigány bűnöző. De meg kell nézni, miért teszik ezt, miért választják ezt az életformát. A kapitány úr kijelentette, hogy két hónap alatt kétszáz bűncselekményt követtek el, és mindegyiknek cigány elkövetője volt. Tényeket közölt. Sajnos igaza van, mind a kettőszáz elkövető cigány volt. Nagy a munkanélküliség, és az emberek nem tudnak tenni ez ellen. Muszájból mennek el lopni, különben éhen halnak. Munkát kell nekik adni. Borsodban 260- és 300 ezer közötti létszámban él a cigányság. Magyarország egyik legnagyobb megyéjéről van szó, ahol a legmagasabb a roma származásúak aránya. Kilátástalanság van. Mit látunk az országban? Napi szinten bocsátanak el több ezer embert. Mit várhat az a cigány, aki írástudatlan, iskolázatlan, hova lehet ezek után elhelyezni őt?

 – Sokan felvetik a cigány vezetők felelősségét, hiszen a pénz, amit kaptak, nem hasznosult.

 – Pontosan ez a baj. A rendszerváltás előtt még a cigányság nyolcvanöt százaléka dolgozott. Miután megválasztottuk cigány vezetőinket, onnantól kezdve elfelejtették, hogy ők cigányok. Csak négyévente vagyunk testvérek. A választásokkor jönnek, megölelnek minket, ígérgetnek. „Nem is kell majd mennetek dolgozni, felemeljük a segélyeket, csak szavazzatok ránk”- mondják, de nekünk nem kell ilyen testvér. Köszönjük szépen, nem kérünk belőlük. Ők a felelősek ezért a helyzetért. Amikor Pásztor azt mondta, hogy a kétszáz elkövető mind cigány volt, én nem éreztem, hogy ez rasszista kijelentés lett volna. Sajnos ezek a tények.

 –Ön tavaly júniusban levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben javaslatokat tett az ország gazdasági,szociális és munkaügyi helyzetének javítására.

 – A társadalmat és a politikát is napi szinten foglalkoztatja a segélyezési rendszer hibáinak kiküszöbölése, a munkanélküliség arányának hatékony csökkentése, a feketegazdaság visszaszorítása. A felsorolt célok együttes megvalósítására próbáltunk javaslatot tenni. A foglalkoztatást véleményünk szerint két megoldással javítanánk. Az állam tulajdonában lévő cégek munkaigényüket elsősorban segédmunkával, idénymunkával elégítsék ki alapítványaink segítségével. Továbbá a magánszektort, főleg az építőipart és mezőgazdaságot adókedvezményben kellene részesíteni, amennyiben az alapítványokon keresztül biztosítják munkaerőigényüket. Véleményünk szerint egy ilyen rendszer létrehozásával több ezer fő vezethető át a legális foglalkoztatásba, és ugyanennyien kikerülnének a segélyezési rendszerből.

 – Kaptak-e választ?

 – Kaptam, hogy indul egy program, amelytől nekünk sokkal jobb lesz, de azóta sem történt semmi. Programból azt hiszem ettől a kormánytól már sokat kaptunk, cselekedni kéne végre.

 Kovács Viktor miskolci lakos, történész beszél a városban kialakult helyzetről.

 – Mi a véleménye azokról, akik elit lakóparkokból rasszistázzák le azokat, akik ki merik mondani, hogy van cigánybűnözés.

 – Azt a szabad madarat, aki luxusvillájából „osztja az észt”, nagyon szívesen családostól betelepíteném egy ilyen helyre, és mikor megerőszakolnák a lányát, mindennap kifosztanák, terrorban élne, akkor sikítva, sírva menekülne. Az SZDSZ-es „jogvédők” olyan körülményekről alkotnak előítéletes véleményeket, amikről semmiféle saját tapasztalattal nem rendelkeznek.

 – Önnek vagy családjának, barátainak voltak már konfliktusai a cigányokkal?

 -Voltak. Nem ismerek olyan miskolcit, akinek nem volt összetűzése még a cigányokkal, akár tettlegesen, vagy verbális körülmények között.

 

Oláh János József