vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.20. 

A nemzeti tanácsok képviselői Knut Vollebaeknél

A nemzeti tanácsok elnökei és képviselői február 16-án Belgrádban találkoztak Knut Vollebaekkel (a képen), az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával.

A Magyar Nemzeti Tanácsot Pásztor Bálint, az MNT Intéző Bizottságának elnöke és Varga László, az MNT jegyzője képviselte.

Pásztor Bálint elmondta, hogy Vollebaekkel közölték: elégedettek a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezettel, mert az előirányozza a választói névjegyzék szerinti közvetlen választásokat, a nemzeti tanácsok szélesebb hatáskörét és megfelelőbb pénzelését. Pásztor és Varga pozitívumként emelték ki, hogy az illetékes minisztérium kikérte az MNT véleményét az említett törvénytervezet összeállításakor. Ugyanakkor kifejezték reményüket, hogy a törvény legkésőbb az év közepéig elfogadásra kerül, vagyis, hogy ezt senki sem fékezi majd halomnyi törvénymódosítási indítvány beterjesztésével.

Pásztor és Varga kitértek a vajdasági statútum elfogadásának szükségességére, valamint a regionalizáció és decentralizáció jelentőségére is. Emellett, csakúgy mint Olli Rehn bővítési biztossal folytatott beszélgetések során, rámutattak arra a tényre, hogy az integráció palástja alatt a parlamenti többség kulcsfontosságú községi alapbíróságok megszüntetésére szavazott, ami semmiképpen sem egyeztethető össze az európai irányvonallal és normákkal.

Pásztor Bálint fontosnak minősítette a Knut Vollebaekkel való találkozót, ugyanis - mint mondta - rendkívül befolyásos és tekintélyes európai tisztségviselőről van szó, főleg a kisebbségügyi kérdések tekintetében.

 

(Forrás: vajma.info)