vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.20. 

Módosítás csak egyeztetés után

Az MKP tudomásul veszi, ha a magyar Országgyűlés módosítja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) tevékenységével kapcsolatos bármelyik határozatát. Kéri azonban, hogy az esetleges változtatást előzetesen vitassák meg a határon túli magyar szervezetek képviselőivel.

 Az MKP álláspontját az MTI kérésére annak kapcsán fogalmazta meg, hogy a magyar külügyminiszter február 17-én Budapesten azt mondta: érdemes lenne felülvizsgálni az Országgyűlés határozatát a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ügyében.

 Göncz Kinga azután nyilatkozott, hogy tárgyalt Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel.

 "A KMKF létét és tevékenységét a Magyar Koalíció Pártja fontosnak tartja, működésében a jövőben is részt fog venni" - olvasható az állásfoglalásban, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője közölt az MTI prágai tudósítójával.

 "Amennyiben a magyar Országgyűlés pártjai úgy döntenek, hogy a KMKF tevékenységével kapcsolatos alapdokumentumok valamelyikét bővítik vagy pontosítják, az MKP azt tudomásul veszi, ám azt kéri, az esetleges változtatás előtt a magyar pártok egyeztessenek annak tartalmáról a határon túli magyar szervezetek vezetőivel" - szögezi le az MKP.

 Göncz Kinga kedden kifejtette, hogy a parlamenti határozat hamarosan egyéves lesz, s ebből az alkalomból meg kellene nézni, hogy milyen mértékben szolgálja azt a célt, amelynek érdekében megszületett. "Amikor a felülvizsgálatára sor kerül ennek a parlamenti határozatnak, akkor érdemes megnézni, hogy hol szorul kiegészítésre, és hol szorul esetleg módosításra esetleg azokon a pontokon, ahol szlovák kifogás volt" - hangsúlyozta Göncz Kinga a tárgyalások utáni sajtóértekezleten. Hozzátette: a határozat visszavonásáról nincs szó.

 Az Országgyűlés tavaly március 3-án fogadta el a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló határozatot; a dokumentum alapján a KMKF-et a parlament saját állandó intézményének tekinti.

 Erre reagálva a szlovák parlament november 4-én hozta meg azt a határozatot, amely szerint a szlovák törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy az MKP képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, ez esetben az Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a KMKF munkájában.

 

(Forrás: bumm.sk)