vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.20. 

Megnyílt a Vatikánvárosi Állam nyolcvan évét bemutató kiállítás

Február 12-én nyitották meg az „1929–2009. A Vatikánvárosi Állam nyolcvan éve” című kiállítást a nagyközönség előtt. Május 10-éig belépőjegy nélkül tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Péter-bazilika Nagy Károly-szárnyában berendezett tárlatot. A térre érkezők figyelmét azonnal felkelti az óriás kivetítő, amelyen folyamatosan peregnek a képek a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Vatikánvárosi Állam történetéből.

 Érdekességek, rendkívüli értékű történelmi dokumentumok, a kor technológiai vívmányai láthatók a kiállításon: többek között azok a térképek, amelyeken kijelölték az állam határait; a világ legkisebb államának nyírfából készült makettje; XI. Piusz palástja és tiarája; a L'Osservatore Romano korabeli példányai. Fényképek, érdekes tárgyak segítségével teremtették meg a 20-as, 30-as évek hangulatát. Most először szemlélheti meg a nagyközönség az 1929-ben aláírt Lateráni Szerződés eredeti okmányát.

 A tárlaton külön részt szenteltek a Vatikáni Rádiónak: megtekinthető az a mikrofon, amelyen keresztül XI. Piusz beszéde is elhangzott a rádió 1931. február 12-ei felavatásakor. Renato Boccardo püspök, a Vatikáni Kormányzóság főtitkára közlése szerint a Vatikáni Rádió technikusai kiváló állapotban őrizték meg a 30-as évekbeli rádiót. A szekrény nagyságú szerkezet a mai napig működőképes, olyannyira, hogy a látogatók élőben hallgathatják rajta az aktuális adásokat.

 A kiállítást május 10-éig nézhetik meg a látogatók.

 

(Forrás: magyarkurir.hu)