vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.20. 

Napi 235 ezer jut Gyurcsánynak

Bernáth Ildikó a 2006-os országgyűlési választásokon Veszprém megye területi listáján szerzett mandátumot. A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöke. A Magyar Fórum a brutális veszprémi gyilkosságról, a kormányzati pazarlásról és az újabb megszorításokról kérdezte.

– Az ön körzetében bizonyos csoportok rettegésben tartják a becsületes állampolgárokat.

-Ez borzalmas. Mélységesen megrendített, ami történt ezzel a három rendkívül tehetséges sportemberrel. Anya vagyok, és átérzem azt a fájdalmat, amit a szülők érezhetnek. Nem találok szavakat. Megrázó, hogy ez megtörténhet egy békésen szórakozó, a sporttársuk kisgyermekének születését ünneplő emberekkel. Magyarországon romokban hever a közbiztonság; a kormány cserbenhagyta az országot és a polgárokat. Felszámolták azt a közbiztonságot, ami lehetővé tenné, hogy bőrszínre, fajra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül bárkit, aki bűncselekményt követ el, megbüntessenek, aki ártatlan, az pedig védelmet kapjon. Körülbelül 2500-3000 ezer rendőrrel van kevesebb, mint a jogszabályban megállapított létszám. A tavalyihoz képest a költségvetésben 15 milliárd forinttal kevesebb jut a rendőrségre, és további 15 milliárdra lenne szükség a rendőrök ki nem fizetett túlóradíjának rendezéséhez. Tehát a Gyurcsány által gyorsan bejelentett kétmilliárd nagyon kevés. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy a bűnt elkövető hova tartozik. A gyilkost a lehető legszigorúbban kell megbüntetni, és nem valami olcsó kifogásokkal mentségeket találva, megmagyarázni, hogy milyen szociális helyzetben volt, azért kényszerből követte el a bűncselekményt.

– Pedig ezek az esetek mindennaposak, nem végződik mindegyik halállal, csak a sajtó nem szentel teret a cigánybűnözésnek. Miért nem lehetett korábban cselekedni?

 – Igaza van. Szomorú, hogy meg kellett várni egy ilyen súlyos tragédiát a miniszterelnöknek, hogy rájöjjön: nincs elég rendőr, nincs megfelelő közbiztonság. Elfogadhatatlan, hogy a kisebb falvak, városok nem kapnak rendőrségi támogatást.

 – Az emberek nagyon nehezen élnek, mit gondol, miből telik Szilvásyéknak a luxusnyaralásra?

 – Valóban, de a kormánytagok annál jobban. Szerintem abból a 4,3 millió forintos jutalomból telhet rá, amit a miniszter felesége pénzügyminisztériumi szakállamtitkárként a 920 ezer forintos jövedelme mellé kapott. Amikor a családok 88 százaléka néhány száz forint megtakarítására is képtelen, Gyurcsány napi 235 ezer forintos jövedelemből él. Szilvásyék pedig luxuskörülmények között kellemesen érzik magukat Dubaiban és Thaiföldön. Ez azt mutatja, hogy vannak kivételezett helyzetben lévő emberek, akik a szociális válságot nem érzékelik. Gyurcsány eddig csakis az állami cégvezetők jutalmazási gyakorlatát kívánta felülvizsgálni, az viszont nem jutott eszébe, hogy ugyanezt a minisztériumokban dolgozó családtagokra is kiterjessze. Ez a kormány teljesen érzéketlen, képmutató. Élősködik az embereken. Folyamatos megszorításokkal sanyargatja az országot. Félrekezeli a mélyülő gazdasági válságot és képtelen kivezetni az országot az egyre rosszabbodó helyzetből. Végleg el akarják venni a 13. havi nyugdíjat és a családi pótlékot, fel akarják emelni az áfát, be akarják vezetni az ingatlanadót, valamint csökkenteni akarják a gyes és a gyed időtartamát.

 – A kormánytagoknak példát kellene mutatniuk s nem a nép nadrágszíját húzogatni.

 – Igen. A miniszterek és államtitkárok fizetését pl. a 2002-es szintre kellene visszaállítani. Ha olyan nagy a baj, mint amilyen valójában, akkor a miniszterelnök és a miniszterek kezdjék saját magukon a megszorításokat, és így mutassanak példát. Amikor az emberek mindennapos gondokkal küzdenek, akkor a kormány nem érzi át ezt a súlyos helyzetet, érzéketlenek a lakosság szociális helyzetére, nem tudják átérezni, felfogni, milyen szociális katasztrófában van a társadalom. Akik naponta több százezer forintból élnek, újabb és újabb megszorításokat jelentenek be. A magyar anyák helyzetével nem foglalkoznak, ma egy gyereket nehezebb bejuttatni egy bölcsődébe, mint egy egyetemre. Kétszázhatvanezren vannak azok, akik gyesen, gyeden, vagy gyermeknevelési támogatáson vannak otthon. A családi pótlék elvétele ezeket megint még nehezebb helyzetbe fogja hozni.

 – Az embereknek elegük van az Országgyűlésből, a kormányból. Elérték, hogy oda a bizalom a politikusokban, és azt mondják, mindenki rossz.

 – Pontosan így van, ahogy mondja. Ezért elvárjuk azt, hogy a miniszterelnök saját magán kezdje a megszorításokat. Járjon elöl példamutatásával.

 – Ez nemigen látszik. Az APEH is behajtott 40 milliárdot az alig élő vállalkozóktól, magánemberektől, s 17 milliárd forintot szétosztottak maguk között.

 – 16,7 milliárd forint prémiumot oszthatott szét az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a 15 600 munkatársa között. Egyrészt ebben a gazdasági helyzetben furcsálljuk ezt az intézkedést, másrészt arról is értesültünk, hogy milyen korrupt adóellenőrök dolgoztak az adóhivatalnál, akik ráadásul az ügyészség javaslata ellenére szabadlábon védekezhetnek.

 – Akár több százezren is elveszíthetik állásukat a közeljövőben Magyarországon.

 – Igen, de a romlás nem egyik pillanatról a másikra következett be. 2003 után indult el a munkanélküliség növekedése, addig még kitartott a Széchenyi-terv lendülete. A beruházások addig megvalósultak, ám ezt követően leállt a fejlesztés. Amikor a parlamentben szóvá tettük, hogy baj lesz, a válság begyűrűzik az országba, akkor Gyurcsány Ferenc a „válság prófétáinak” nevezett minket, ezzel is félrevezette az embereket. A szocialisták mindent letagadtak, ezzel is hozzájárultak, hogy a teljes kiszolgáltatottság állapotába kerüljenek az adósok. A decemberi adatok szerint több mint 477 ezer regisztrált munkanélküli szerepel a nyilvántartásokban. Olyan régiókban, mint a közép-dunántúli és a nyugati, ahol korábban a hazai viszonyokhoz képest nagy volt a foglalkoztatottság, huszonhárom százalékkal nőtt meg a munkanélküliség. Ez a folyamat még nem állt meg. A kis- és középvállalkozások elleni csődeljárások négy év alatt megduplázódtak. Csak januárban 1400 cég ellen indult csődeljárás. Az elemzők szerint akár 200 ezer is lehet azoknak a száma, akik elveszíthetik a közeljövőben a munkájukat. Súlyos probléma az is, hogy az uniós forrásokhoz a hazai kis- és középvállalkozások csak 3,3 százalékban jutottak hozzá, pedig a munkavállalók 70 százalékának ezek adnak munkát.

 – Mi ezért mondjuk, hogy minél hamarabb előre hozott választásokat!

 -Igen, hogy az emberek ne csak a közvélemény- kutatások alkalmával mondhassák el a véleményüket, hanem szavazhassanak is. Ez így nem mehet tovább. Az ország teljesen ellehetetlenül, tönkremegy. Minél előbb változásokra lenne szükség, hogy politikai és gazdasági változás következzen be.

 

Oláh János József