vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.27. 

A megküzdött valóság története

A Nemzeti Fórum Kölcsey Köre február 11- én Gyurkovics Tibor-emlékestet szervezett a Polgárok Házában. Az est fő szervezőjével, a Kölcsey Kör vezetőjével, dr. Horváth Béla volt országgyűlési képviselővel a rendezvény után beszélgettem.

 – Ön a Hit pajzsa-díj társalapítója Gyurkovics Tiborral. Mikorra datálható kapcsolatuk kezdete?

 – Tiborral a ’90-es évek elején ismerkedtem meg, mikor Tokióban megrendezésre került a magyar–japán kulturális fesztivál. Együtt utaztunk ki, s a repülőgépen egymás mellett ültünk. Részt vettünk a majd’ háromhetes program összes rendezvényén, és esténként sétáltunk a japán főváros utcáin, közben társadalmi, politikai kérdéseket boncolgattunk.

 – Tavaly jelent meg a Levettük a vörös csillagot c. kötete az 1988–1990-es történelmi időkről. Többen kérdezik: történt-e rendszerváltás 1988–90- ben? Ha igen, miért ülnek nyakunkon ismét a kommunisták utódai? Kisiklott tán a rendszerváltás vonata?

 – Történt is meg nem is. A mesékből ismerjük a fordulatot: hoztam is meg nem is. Történt, de az elmúlt 20 év magyarországi politikai terméke inkább a demokrácia ürüléke.

 – Ez a könyv megadja az előző kérdésre a választ?

 – Nem, mert ez a könyv elsősorban a hajdani MDF legnagyobb szervezetének – az I–XII. kerületi alapszervezetnek – történetét dolgozza fel az 1990-es választások éjszakájáig, illetve az első szabadon megválasztott Országgyűlés első ülésnapjáig. Igyekeztem sok korabeli fotót, plakátot, szórólapot, meghívót közzétenni – így a kötet visszaemlékezés, dokumentumgyűjtemény, megjegyzéseimmel fűszerezve.

 – A könyvében láttam a következő plakát fényképét: „Körözzük azokat a személyeket, akik az utóbbi 40 évben tönkretették országunkat. A nyomravezetők jutalma: független, szabad Magyarország. Magyar Demokrata Fórum.” Mi történt? Megkenték a rendőrfőnököt, mint a maffiafilmekben?

 – Ez egy általános központi plakát volt, aminek szövegét a székházban találták ki. Anno nagyon sikeres és népszerű volt. Azt hiszem, hogy ez egy olyan plakát, amit kicsit módosítva, aktualizálva akár most is ki lehetne ragasztani.

 – Akkor ez a körözés sikertelen volt…

 – Az volt, s emlékszünk a szintén nagy sikerű tavaszi nagytakarítás-plakátra is, s arra is, hogy sokunk legnagyobb csodálkozására az elszámoltatás és a nagytakarítás lekerült a napirendről. Ez az alfája és omegája mindennek.

 – Könyvét olvasva meglepődtem azon, hogy a ’90-es győzelem éjszakáján Antall József nem úszott örömmámorban.

 – Valóban, nagyon visszafogott volt. Nem lehet tudni, hogy ezen az éjszakán kitől kaphatott telefonhívásokat, s milyen „kérésekkel” fordultak hozzá. Ennek feltárása a jövő történészeinek feladata.

 – Ma egyre többen nyilatkoznak arról, hogy nem volt helyes lépés a privatizáció. Lánczi András filozófus, egyetemi tanár szerint: „megindult a gazdaság átalakítása a ’90-es évek elején, elsősorban a »liberalizálni!« és »privatizálni!« jelszavak mentén, ami nagyon súlyos következményekkel járt.” Csurka István annak idején bírálta a privatizációt a Néhány gondolatban, s bírálták őt az MDF-en kívül, s belül. Az MDF alapító tagjaként – 474-es sorszámmal – mi erről a véleménye?

 – A kérdés kapcsán és a könyvem megjelenése ürügyén el kell mondanom: visszatérő észrevétel, s vád, hogy miért nem időben szóltunk a problémákról. Ez alapvetően rossz kérdés. Az MDF képviselőcsoportjában többen tiltakoztak és nemtetszésüknek adtak hangot a privatizáció menete, s módja miatt. Igenis, a frakció döntő többsége a magánosítás módszerét nem fogadta el. Meg is alakult az ún. Monopoly-csoport, mely kizárólag a privatizációs visszaélésekkel és a személyi kérdésekkel foglalkozott. Tehát már a kezdetek kezdetén szóltunk, tiltakoztunk, de a kritikus hangokat idővel elnémították. Ellehetetlenítették azokat a képviselőket, akik már akkor felhívták a figyelmet a liberalizáció és a privatizáció veszélyére. Sovány vigasz, hogy 20 év után elmondhatjuk: mi már akkor láttuk a káros folyamatokat, és sejtettük, mit hoz így a jövő. A magyar pártpolitika sajátossága, hogy akik az igazságot keresik, akik szókimondóan határozott véleményt képviselnek, kiszorulnak a közéletből, s azok maradnak a felszínen, akik óvatosan, megalkuvóan a „fal mellett” járnak.

 – Kérem, beszélgetésünk végén mutassa be a Kölcsey Kört.

 – Az előzményekről: két évvel ezelőtt a Lakiteleki Népfőiskola pályázatot hirdetett visszaemlékezések megírására a rendszerváltó évekről. Akkor én a most publikált könyvemnek egy töredékét küldtem be pályázatra. A bírálóbizottság értékelése szerint első helyet értem el ezen a pályázaton, s tetszett Lezsák Sándornak, hogy vannak még, akik az „őskorszakra” emlékeznek vissza, s közzéteszik a mementókat. Hónapok múlva Lezsák felkért, hogy hozzam létre és vezessem a Kölcsey Kört, mely Budapesten konferenciákat szervez havi rendszerességgel. A februári volt sorrendben a hetedik. A rendezvényekre, melyek a nemzet nagy kérdéseivel foglalkoznak, a népi, nemzeti gondolat képviselőit hívjuk meg.

 

Medveczky Attila