vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.27. 

Négyszáz éves török hajót emeltek ki a Dunából Soltnál

Felbecsülhetetlen érték a négyszáz éves török áruszállító hajó, de ha otthagyták volna a Duna-parton minden bizonnyal elhordják tűzifának.

Tóth János Attila búvárrégész jellemezte így a török áruszállító hajót, amelynek maradványait Soltnál találták meg, kavicskotrás közben. A tölgyfából készült nagy és súlyos elemeket a Tolna megyei Bölcskére szállították az ÉGT Kft. telephelyére.

Bölcske lassan a magyar búvárrégészet centrumává válik. Régebben római kori, feliratos köveket találtak itt a Duna-mederben. A túlsó parton előbukkant hajórészeket közúton hozták a faluba. Megpróbálják konzerválni a húszméteres, laposfenekű hajótestet, de ha erre nem lesz lehetőség, pénz, nagyjából összerakják és elsüllyesztik egy bányatóban. Ilyenkor, nyirkos időben még elvan a vízzel átitatott fa a szárazföldön, ám ha jön a nyár, és folyamatosan süti a nap, hamar kiszárad, tönkre megy. Hullámsírban pihent évszázadokon át, lehet, hogy ez lesz a sorsa a jövőben is. Pedig kár lenne érte, mert Tóth János Attila szerint mindössze egy hasonló leletre bukkantak eddig a Kárpát-medencében.

 

(Forrás: baon.hu)