vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.27. 

Megússza Szlovákia?

A Financial Times február 23-aikiadásában úgy vélekedett, hogy a közép- és kelet-európai régióban Szlovákiát és Szlovéniát nem fenyegeti a pénzügyi összeomlás veszélye. A pénzrendszerek összeomlásának veszélye a régióban a lap kommentárja szerint azonban az Európai Unió jelenleg legégetőbb problémái közé tartozik. A Financial Times szerint a régiót a kormányok két nagy hibája miatt érinti keményen a válság.

Az első hiba az volt, hogy a hogy a háztartásokat devizaalapú ingatlanhitelek felvételére ösztönözték. Az euró alapú kölcsönök még érthetőek lennének, hiszen Magyarország be akar lépni az euróövezetbe, nem a Svájci Államszövetséghez csatlakozna.

Magyarországon azonban "szinte minden jelzáloghitelt" devizában, zömmel svájci frankban bocsátottak ki, és az már "egyszerűen nevetséges", hogy éppen pont a svájci frankra esett a választás; ez "gazdasági tudatlanságra vall", áll az elemzésben. A magyar háztartásoktól többet vitt el a svájci frank erősödése, mint amit az alacsony svájci kamatokon korábban meg lehetett takarítani, áll a londoni üzleti lap hétfői elemzésében.

 A második hiba közvetlenül összefügg az elsővel. Az EU új tagjai az euróövezetbe való belépéshez úgy álltak hozzá, mintha az önkéntes döntés lenne. Ez azonban a saját EU-csatlakozási szerződéseik félreértelmezése, mivel csak Nagy-Britanniának és Dániának van törvényes kimaradási lehetősége.

Természetesen mint új, fejlődő gazdaságok, nem voltak kötelesek azonnal csatlakozni, de a jövendőbeli tagságra irányuló politikát voltak kötelesek folytatni. Ha ilyen politikát folytattak volna, akkor már majdnem mindegyik állam a zóna tagja lenne. Szlovákia és Szlovénia megmutatták, hogy a helyes politikai irányt követve gyorsan létrejöhet a csatlakozás.

 A lap szerint e két ország már biztonságban van, a többiek esetében pedig a halogatás "katasztrófának bizonyult" a pénzügyi stabilitás szempontjából. A mostanihoz hasonló válságok idején nem jó kis, nyitott gazdaságnak lenni "az euróövezet peremén, jelentéktelen valutával és svájci frank alapú jelzálogkölcsönök tömegével“ – áll a kommentárban.

 Az elemzés szerint a közép-kelet-európaiak egy dologban jól döntöttek: bankjaikat eladták külföldieknek. Az osztrák bankok a legaktívabbak, kelet-európai kinnlevőségük eléri az osztrák éves hazai össztermék-érték (GDP) 80 százalékát.

 Ha a magyar háztartások leállnak törlesztéseikkel, így nem Magyarország, hanem Ausztria "süllyedne el"; ennek Olaszország és Svédország is ki van téve.

 A kelet-európai pénzügyi összeomlás lehetősége a legsürgetőbb gazdaságpolitikai kérdés, amellyel az EU-nak ma szembe kell néznie, félrekezelés esetén ugyanis a válság magával ránthatja az euróövezetet is, áll az elemzésben.

 A legjobb válasz a Financial Times szerint az, ha az eurót a lehető leggyorsabban bevezetik Kelet-Európában, ami nyilvánvalóan a "már most sem működő" belépési feltételrendszer "régen esedékes" elhagyását is feltételezi.

 A kritériumok közül "a legképtelenebb" az inflációs referenciaszint, amelyet a három legalacsonyabb uniós tagállam tizenkét havi inflációjának átlagából képeznek. Az euróövezeti tagjelöltnél a tizenkét havi infláció legföljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg ezt a szintet. Az EU-beli referenciaszint a jelenlegi helyzetben hamarosan deflációs ráta lesz, így az eurótagságra törekvő EU-országok abban az "abszurd helyzetben" találhatják magukat, hogy deflációt kell produkálniuk az euróövezeti belépés egyik feltételeként.

 A Financial Times szerint az inflációs előírás nemcsak "őrültség", de más uniós jogszabályokkal is ütközik, a defláció megkövetelése ugyanis az egyik uniós gazdaságpolitikai alapelőírást, az árstabilitási célkitűzést is sértené.

 Ugyanez érvényes az árfolyamfeltételre is. Az euróöezet előtti árfolyamrendszerben - ERM-2. - kötelezően eltöltendő két év alatt a nemzeti valuta legföljebb 15-15 százalékkal térhet el az EU hatóságaival közösen megállapított sávközéptől, különben a központi bankoknak be kell avatkozniuk. Ez "nyílt kihívás a spekulánsoknak", és további instabilitási kockázatokkal jár, írta a Financial Times.

 Az euróövezeti belépési feltételrendszer így az alapvető stabilitási előírásokkal sem összeegyeztethető, ezért érvénytelennek kellene kimondani, és semmiképpen sem lenne szabad bürokratikus, halogató akadályként használni egy veszélyes válság idején, áll a Financial Times hétfői elemzésében.

 

(Forrás: bumm/SITA/MTI)