vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.02. 

Basescu: „a kormánypártok nem tarthatják be számos ígéretüket"

A kormánypártok számos választási ígéretüket nem tarthatják be - jelentette ki Traian Basescu államfő. Az ország első embere részt vett a decemberben megalakult új kormány ülésén, amelyen kijelentette: tudja, milyen nehéz pénzügyi helyzet közepette kezdi el mandátumát a demokrata-szociáldemokrata-konzervatív összetételű kabinet. Arra kérte az új kormány tagjait, legyenek szolidárisak egymással a tervezett kemény döntésekben. Hozzátette: ő is szolidáris lesz velük, és „korrekt partnere" lesz a kormánynak.

Basescu szerint a gazdasági válság miatt kénytelenek lesznek felfüggeszteni néhány olyan törvény életbe lépését, amelyet korábban a parlament már elfogadott. Hangsúlyozta: a minisztereknek vállalniuk kell az éles bírálatokat a választási kampányban hangoztatott ígéretek elodázása miatt, amire a központi költségvetés lehetőségei kényszerítik őket.

 Marian Sarbu munkaügyi miniszter bejelentette, hogy korlátozni kényszerülnek a magas bérek esetében a gyermeknevelési támogatást, amely január 1-től a jogosult legutóbbi tizenkét hónapban kapott átlagfizetésének a 85 százalékát kellene elérje. Ezt a rendelkezést korábban a parlament is elfogadta, és az államfő is kihirdette már. Jelenleg a juttatás értéke egységesen 800 lej (körülbelül 200 euró).

 A kormány már első ülésén kiadáscsökkentő intézkedéseket fogadott el. Korlátozták az állami szervek és vállalatok vezetőinek fizetését, bérezési plafont állapítva meg számukra. A kabinet egymilliárd eurót remél megtakarítani azzal is, hogy 2009 végéig megtiltja a közintézményekben jelenleg üres állások betöltését.

 Az új kormány úgy tervezi, hogy 2009-ben a költségvetési hiány a hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékát éri el, de a román hírügynökségek által idézett pénzügyminisztériumi források szerint a kormány lemondani kényszerülhet erről, mivel a büdzsé hiánya az év végéig elérheti akár a GDP 4-4,1 százalékát is. A most megalakult kabinet korábban 3,5 százalékos hiányra számított.

 

(Forrás: Erdély Ma)