vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.02. 

Csáky Pál szerint éretlen a szlovákiai társadalom

Felemás képet festett a 2008-as évről Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a pozsonyi Új Szó napilapban megjelent évértékelő interjújában, amelyben a szlovák belpolitikai helyzetről és a magyar-szlovák viszonyról is nyilatkozott.

Mint mondta, 2008 gazdaságilag viszonylag jó év volt, bár az év végén begyűrűző válság bizonyára ezt a képet módosítja majd némiképp. Politikai szempontból viszont valószínűleg inkább a problémák maradnak meg bennük.

 “Kellemetlen tapasztalatunk a hatalmi arrogancia látványa, az év végén a korrupciós ügyek sorozata” -– nyilatkozta. Úgy vélte, csodálkozni kell azon, hogy ennyi negatívum láttán a kormánykoalíció népszerűsége mégis magas. „Éretlen ez a társadalom, ez látható több megnyilvánulásból is – többek közt például a magyar kérdéssel kapcsolatos manipulálhatóság és gyakran tapasztalható rosszakarat is ebbe a kérdéskörbe tartozik.”

 Csáky Pál az interjúban, amely fizetett hirdetésként látott napvilágot, tévesnek tartotta azt a véleményt, hogy a magyar–szlovák viszony megromlásáért mindkét fél hibáztatható. „Én úgy gondolom, csak az informálatlan vagy a rosszakaratú emberek állítanak ilyet.

 Ez persze nem azt jelenti, hogy magyar részről nem történtek hibák. Ám ezek sokkal kisebb súlyúak és sokkal könnyebben orvosolhatóak, mint a szlovák oldalon meglévő deformációk” – jelentette ki az MKP-t 2007 tavasza óta vezető politikus.

 A magyar–szlovák viszonyt terhelő vitás ügyek európai megítélését firtató kérdésre az MKP elnöke úgy válaszolt, számára elfogadhatatlan az a gondolat, miszerint itt két, egyforma hibával küzdő ország közti feszültségről van szó.

 „Egy européer, a valós problémákra reális megoldási lehetőségeket kereső Magyarország került szembe egy, a nyolcvanas évek posztkommunista hazudozásait és manipulációit felelevenítő szlovák elittel” – mondta. Az MKP elnöke ugyanakkor elítélte a Szlovákia számára visszatetszést keltő magyarországi megnyilvánulásokat is. Mint mondta: a zászlóégetés, a Slota szintjére való lesüllyedés biztosan nem a kibontakozás útja.

 

(Forrás: Új Magyar Szó)