vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.02. 

Új templom épült Újpalotán

December 27-én, szombaton délután 4 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelynek keretében Urunk színeváltozása és Boldog Salkaházi Sára tiszteletére felszentelték az újpalotai templomot. A szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek mutatta be Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsekkel, Udvardy György és Székely János esztergom–budapesti segédpüspökökkel, valamint az egyházmegye papságával együtt.

 „Örömmel tapasztaltuk, hogy itt, a lakótelepen sokak szívében él a vágy és az igény, hogy templomuk legyen. A ’90-es évek elejétől a volt pártház nagytermében rendszeresen voltak szentmisék, kialakult, megerősödött az évek során a helybeli hívőközösség. De érezte egész Egyházmegyénk is – különösen a plébániai misszió idején és a 2007-es Városmisszió alkalmával –, hogy felelősek vagyunk a városért, hogy a lakótelepek hétköznapi szürkeségében meg kell mutatnunk láthatóan Krisztust, aki jövőt és reményt ajándékoz nekünk” – fogalmazott szentbeszédében Erdő Péter bíboros. Megemlékezett Boldog Salkaházi Sára, „a szolgáló szeretet budapesti vértanújának” halálévfordulójáról: „Tekintsünk fel ebben a templomban mindig az ő alakjára, kérjük a pártfogását nehéz időkben, hogy hiteles keresztények, érző szívű, bátor emberek lehessünk.”

„Isten jelenléte nemcsak kimondhatatlan öröm, hanem maga a boldogság, amelyről azt kívánjuk – mégpedig ösztönösen és elemi erővel –, hogy soha ne érjen véget. Végtelenbe tekint az ember lelke. Halhatatlan, örök életre hivatott minden ember. Vágyainkat igazán akkor töltheti be az Istennel való közösség boldogsága, ha örökké tart. De már itt, a Földön megérezhetjük ennek előízét. Itt, a templomban, Krisztus asztala körül, és a tabernákulum előtt” – folytatta szentbeszédét Erdő Péter bíboros a templom másik titulusáról, Urunk színeváltozásáról szólva.

A dunaújvárosi lakótelephez hasonlóan – ahol novemberben szentelték fel a Krisztus Király-templomot – annak idején az újpalotai lakótelepet is templom nélkül tervezték. Ma mintegy 40 000 ember él itt. A templom építésének igénye 35 éve fogalmazódott meg. Az elmúlt 15 esztendőben a művelődési központban tartották a szentmiséket. Az önkormányzat 2006-ban telket adományozott a templom építéséhez, és még abban az évben december 20-án sor került az alapkőletételre. A Pattogós és a Szerencs utca találkozásánál épült templom a lakótelep mértani középpontjában áll.

 Az oltárba Szent Bonifác és Szent Kelemen egy-egy ereklyéje került, a szentélyben található ereklyetartóban pedig Sára testvér vezeklőövét helyezték el. A mozaik oltárkép, amelynek egyelőre vázlata látható, Urunk színeváltozását jeleníti meg Mózessel, Illéssel, valamint Péter, Jakab és János apostolokkal. Az alkotás Boldog Batthyány-Strattmann László, Boldog IV. Károly király, Boldog Romzsa Tódor, Isten Szolgája Meszlényi Zoltán, illetve Boldog Salkaházi Sára testvér portréját is ábrázolja majd. A mozaikot Puskás László görög katolikus pap, festőművész készíti el.

A templomban közel 500 ember fér el, 300 ember számára van ülőhely. A hittanterem, a közösségi terem és az altemplom mellett urnatemető is készül. A templom tornya 30 méter magas. Az épület 10 hónap alatt készült el, a környék területrendezési munkálatai még hátravannak. Az új egyházi épület nemcsak szakrális, hanem közösségépítő, szociális, karitatív szerepet is vállal majd.

 

(Forrás: katolikus.hu)