vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.02. 

Baráti tanács a Szlovákiában élőknek

Igor Barát, az euróbevezetésért felelős szlovák kormánybiztos tíz jótanácsa annak érdekében, hogy az új pénznemre való átállás problémamentesen és simán menjen végbe. Érdemes megfontolni.

1. Az euróbevezetéshez való értelmes, nyugodt, józan hozzáállás. Nincs ok stresszre, pánikra, sem irracionális tömegreakciókra.

  2. A koronamegtakarításokat mielőbb, még az év vége előtt tegyük bankba, fizessük ki számláinkat.

 3. Ne hagyjunk magunknál túl sok készpénzt koronában, azt is alacsony címletű bankjegyekben.

  4. A lehető legtöbbször elkerülni a készpénzes fizetést. Használjunk fizetésnél bankkártáyt, vagy más, nem készpénzes fizetési módot.

  5. A kettős pénzhasználat ideje alatt ne használjuk a boltokat „pénzváltóként“. Az üzletek arra szolgálnak, hogy el tudjuk költeni maradék koronánkat, nem arra, hogy ott váltsuk be a pénzünket.

 6. Nem mindenhol, és nem mindenki tudja villámgyorsan átszámolni, átváltani pénzünket egyik pénznemből a másikba. A stressz és az idegesség nem segít.

 7. Ne hagyjuk magunkat félrevezetni a különböző euróval kapcsolatos feleslegességekre. Nem lesz szükség sem európénztárcára, sem eurószütyőkre, semmi hasonlóra.

 8. Legyünk körültekintőek a „kedvező“ ajánlatoknál, ne váltsunk pénzt ismeretleneknél, az utcán, magánlakásokban, interneten keresztül. Az átváltási árfolyamon kívül más árfolyamon nem lehet pénzt váltani, a pénzváltást bankokban oldjuk meg. Minden más metódusnál fennáll a csalás veszélye.

 9. Ne terheljük le feleslegesen az újév első óráiban a bankautomatákat, csak azért „hogy kipróbáljuk, tényleg működik-e“.

 10. Figyeljük a sajtó és a média tájékoztatását, ne dőljünk be a szájhagyomány útján terjedő mítoszoknak, helytelen információknak.

 

(Forrás: bumm.sk)