vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.02. 

Tizennyolc éves az ukrán rendőrség

A kárpátaljai belügyi főosztály vezetőjének évértékelése.

Az ukrán rendőrség számára megoldhatatlan feladatnak tűnik a gazdasági válsággal egyetemben ugrásszerűen növekvő bűnözés. Ennek eddig csak a szele érintette vidékünket, de már érződnek a konkrét problémák, mondta újságírók előtt Pavlo Kononenko (képen).

A szakmai ünnepét e napokban méltató testület éves teljesítménye elégséges osztályzatot érdemel, folytatta Kárpátalja két hónapja kinevezett rendőrfőkapitánya. A kárpátaljai bűnözés messze a nagyobb megyék mögött kullog. Miközben országos átlagban 76 bűncselekmény jut tízezer lakosra, nálunk ez a mutató csupán 37. Ez persze még nem ad okot az elégedettségre.

 Az év folyamán vidékünkön 3905 bűncselekményt követtek el, ami 3,9 százalékkal kevesebb az előző évi mutatónál. A rendőrség munkájának eredményességét jelzi a súlyos bűntények számának 1770-ről 1524-re való visszaszorítása. Kevesebb lett a szándékos emberölés. A múlt évi 32-vel szemben az idén 21 gyilkosság történt. A csökkenés 34,4 százalékos. Ez a legjobb mutató az egész országban.

 Lényegesen kevesebb volt a súlyos testi sértés is. Az viszont sajnálatos, hogy 75 ilyen esetből 29-ben a sértett belehalt sérüléseibe. Az egy esztendővel korábbi 243-ról 177-re csökkent a rablások száma. Hasonló a helyzet a vagyon elleni vétségekkel, az autólopásokkal, valamint a fegyveres rablótámadásokkal. Ugyanakkor kettővel volt több erőszakos nemi közösülés, illetve ötvenkilenccel gyarapodtak a lakásbetörések.

 A nyomozók munkáját erős hármasra értékelte Pavlo Kononenko. Mint elmondta, 3603 bűncselekményt sikerült felderíteni. Ezek sorában van 25 emberölés, 69 súlyos testi sértés, melyek közül húsz a sértett halálával végződött. Elfogták 16 erőszakos közösülés, 25 rablótámadás és 509 lopás elkövetőit. Az eredménylistán szerepel néhány, a szervezett alvilág ellenében elért siker. Az év második felében négy veszélyes bűnszövetkezetet számoltak fel.

 Az egyik alkalommal a rendőrök közelharcot vívtak a bűnözőkkel, amikor egy büntetett előéletűekből álló bandát tettek ártalmatlanná. Az ötfős banda egy ékszerkereskedéssel foglalkozó céghez tört be, amikor elfogták őket a Berkut kommandós alakulat legényei. A bűncselekmény elkövetése közben lefülelt bűnözők szembeszálltak a rendőrökkel. A kézitusa azonban nem tartott sokáig. A kommandósok megbilincselték a banditákat, akiket öt másik bűntény elkövetésével gyanúsítanak.

 A szervezett bűnözés elleni osztály nyomozói hat alvilági csoportosulás tevékenységére derítettek fényt. A csoportok ellen már megindult a bűnvádi eljárás.

 Ugyancsak a detektívek munkáját dicséri, hogy sikerült felgöngyölíteniük 288 olyan bűncselekményt, melyeket a korábbi években követtek el, köztük egy tizenegy éve történt gyilkosságot. Akkor a Técsői járásban egy erdőben bukkantak rá az áldozat mumifikálódott holttestére. A súlyos bűntény elkövetője rendőrkézre került, akárcsak 308 más körözött személy is.

 Mint azt megyénk főrendőre elmondta, a 2009-es esztendő a bűnüldözők számára is nehezebb lesz az eddigieknél. Az utóbbi két hónap eseményei előrevetítik a bűnözési hullám újbóli élénkülését. Mintegy négyezer elítélt szabadulhat az elnöki amnesztiarendelet következtében, illetve olyan egyének százai is visszatérnek megyénkbe, akiket a kilencvenes évek elején, derekán ítéltek el súlyos bűntények elkövetéséért, s akik letöltötték börtönbüntetésüket. Nehéz elképzelni, hogyan fognak ezek az emberek beilleszkedni a társadalomba. Félő, hogy legtöbbjük ugyanott folytatja, ahol annak idején abbahagyta.

 A szakember véleménye szerint az ország vezetői nem helyeznek kellő súlyt a rendőrség fejlesztésére. Mindenekelőtt a személyi állomány eltúlzott leépítését, a rossz káderpolitikát kell említeni. Emiatt rengeteg tapasztalt munkatársuk hagyta el a pályát. A helyükre lépő kezdő, sokszor ingatag erkölcsű fiataloknak viszont túl nagy feladat az ismét növekvő bűnözői hullám megállítása.

 Pavlo Kononenko szerint a bűnözés nem csupán rendőrségi dilemma. Olyan gazdasági és szociális eredetű problémával állunk szemben, melynek megoldása csak az állami szervek összehangolt fellépésével képzelhető el. Mert hiába fogja el a rendőrség a bűnözőket és adja át őket az igazságszolgáltatásnak, ha ott az ügyek elsikkadnak, vagy nevetséges ítéletek születnek.

 Vidékünkön jelenleg az éjszakai betörések, utcai rablások, garázda cselekmények számának növekedése tapasztalható. Éppen ezért a polgárok nyugalma érdekében a kárpátaljai rendőrség az év végi ünnepek alatt fokozott készültségben teljesít szolgálatot.

 

(Forrás: Kárpáti Igaz Szó)