vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.02. 

Igazságszolgáltatás vagy politika

Harminc napos vizsgálati fogságot rendeltek el a minap letartóztatott dél-szerbiai albánok ellen, akiket háborús bűnök elkövetésével gyanúsít a belgrádi különleges ügyészség. Vladimir Vukčević ügyész és Ivica Dačić belügyminiszter szerint az ügyet nem szabad átpolitizálni, mert szilárd bizonyítékaik vannak a tíz volt albán gerilla ellen, akiket 51 szerb meggyilkolásával és 159 elrablásával gyanúsítanak.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) Belgrádban kihallgatott tagjai vallomásaikban megerősítették, hogy történtek kegyetlenkedések a szerb civilekkel szemben, ám tagadták, hogy ők személy szerint ebben részt vettek volna. A gyanúsítottak közül hat tett nyilatkozatot a rendőrség előtt, három hallgatással védekezik.

Mind a dél-szerbiai albánság körében, mind Koszovóban kétségbe vonják a lefogott albánok bűnösségét, ám azt nem tagadják, hogy ezek az emberek a Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjai voltak. Hashim Thaqi koszovói miniszterelnök - aki maga is UCK-parancsnok volt - azt hangoztatta, hogy Belgrád lépése politikai megfontolású, és igyekszik lejáratni a koszovói felszabadítási háborút és annak fegyveres erejét.

Az ügyészség nem foglalkozik politikával, nyilatkozta Vukčević, és ennek bizonyítására azt hozta fel, hogy nemrégiben szerb rendőröket fogtak le ugyancsak civilek ellen elkövetett bűncselekmények gyanújával.

Riza Halimi, a szerb parlament albán tagja érthetetlennek tartja a belügyminiszter nyilatkozatát, hogy az akciónak még nincs vége. Ha fél éven át készítették elő a hadműveletet, hogy nem lehetett nem befejezni. Újabb letartóztatási akciók várhatók, tette fel a kérdést. A parlamentben egyébként nem tartják túlzottnak a csendőri fellépést, sőt keményebb reakciót várnak el a belügytől.

 

(Forrás: Vajdaság MA)