vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.02. 

Elutasított életvédők

Nem állt szóba a Szent János Kórház vezetése az Életvédő Zarándoklat résztvevőivel. Havas Szófia orvos igazgató szerint a kórházba nem szabad politikát vinni, az abortusz pedig a nők magánügye. Az Alfa Szövetség felmérései szerint hazánkban a művi terhességmegszakítások 90-95 százaléka a várandós nő környezetének nyomására következik be, vagyis azért, mert a család, a férj, az élettárs ezt tartja egyedüli megoldásnak.

 Eddig harmincöt fővárosi és vidéki kórház mondott igent az Alfa Szövetség és az Anya-Ország Alapítvány kérésére. A mozgalomhoz csatlakozó intézményekben figyelemfelkeltő céllal évente háromszor – március 25-én, a magzatgyermek napján, június elsején, az ENSZ nemzetközi életnapján és december 28-án, az aprószentek emléknapján – nem végeznek abortuszt. Az életvédő szervezet legutóbb a Szent János Kórház vezetését kereste meg, s miután többszöri próbálkozásra sem kaptak választ, Téglásy Imre, a szövetség titkára személyesen próbált találkozni az intézmény vezetésével. A december 23-án ügyeletben lévő Havas Szófia megbízott orvos igazgató azonban titkárnőjével azt üzente: nem kívánják átvenni a petíciót. Ennek ellenére a december 27-ei, XXV. Életvédő Zarándoklat résztvevői a kórház bejáratánál megtartották az abortuszok áldozataira emlékező hagyományos rózsatemetést. Az intézmény képviselőit hiába várták a rendezvényen.

 "Akinek orvosi diplomája van, az tudja, hogy az élet nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik, ezért mélységesen nem értek egyet a kórházvezetés döntésével – mondta Csókay András, a János kórház idegsebészeti osztályának vezetője. – Amíg a magyar egészségügyben szemet hunynak a hippokratészi eskü fölött, és államilag támogatott abortuszokat végeznek, hiába várunk morális fejlődést. A romboló gyakorlat ellen éppen az orvosoknak kellene összefogniuk."

 "Nem a kórház, hanem a parlament a megfelelő hely ahhoz, hogy egy szervezet politikai üzenetet adjon át. A gyógyító intézmények működését számos jogszabály határozza meg, és ezek között egy sincs, amelyiknek politikai vonatkozása lenne. A Jánosban sem végeznek naponta abortuszt, így az Alfa Szövetség háromnapos kérése nem igazán értelmezhető" – mondta Havas Szófia. Az orvos igazgató szerint az a mérvadó, hogy maguk a nők miként döntenek ilyen helyzetben.

 

(Forrás: Magyar Hírlap)