vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.09. 

Gazprom és a Naftogaz vezetői tárgyaltak Moszkvában

A Gazprom és az ukrán gázimportőr Naftogaz vezérigazgatói szerdáról csütörtökre virradó éjszaka Moszkvában tárgyalást folytattak - jelentette be január 8-án, csütörtökön reggel Alekszej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője.

 A gázvita megoldását célzó megbeszélések részletei egyelőre nem ismertek.

A tárgyalásokat a 2009-re szóló gázárról és tranzitdíjról Ukrajna szakította meg december 31-án. A Gazprom január 1-én leállította az Ukrajnának szóló gázszállítást, de az európai megrendelőknek szánt gázt továbbra is szivattyúzta a tranzitvezetékbe. Azóta a két vállalat vezetői csak faxokban és a sajtó útján érintkeztek, miközben súlyos fennakadások keletkeztek eleinte az új EU-tagállamok gázellátásában, és a két ország kölcsönösen egymást vádolta a tranzit akadályozásával.

A Gazprom folyamatosan hangsúlyozta, hogy biztosítja az európai megrendelőknek szánt gázt, de Ukrajna - mint erre 2006-ban már volt példa - jelentős mennyiségeket levesz belőle saját célra, míg végül a Naftogaz kedden bejelentette, hogy csütörtökön folytatni kívánja a tárgyalásokat azzal, hogy a december 31-i feltételek mellett folytatódjanak a gázszállítások a megállapodásig. Szerdán Ukrajna reggel azt közölte, hogy a Gazprom teljesen leállította a szállításokat, a Gazprom viszont ezt cáfolta, majd késő délután bejelentette: nem juttat több gázt a tranzitvezetékbe, mivel Ukrajna reggel elzárta az Európa felé menő vezetékek csapjait, s így az ukrán rendszerbe nyomott gáz nem jut el a megrendelőkhöz.

A Gazprom Ukrajnát elkerülő útvonalakon, továbbá az európai tárolóiból kiemelt jelentős mennyiségekkel, sőt, a piacon történő vásárlásokkal igyekezett pótolni vásárlóinak a hiányzó mennyiségeket.

Szerdán José Manuel Barroso, az EU Bizottság elnöke már egyértelműen kijelentette, hogy Ukrajna az orosz export további akadályozása esetén aligha számíthat jó viszonyra az Európai Unióval és az EU vezetői Vlagyimir Putyin orosz, illetve Julija Timosenko ukrán kormányfővel telefonon folytatott megbeszéléseken elérték azt, amit Moszkva eleve javasolt, de Ukrajna eddig határozottan elutasított, hogy a mérőállomásokon fogadják az unió megfigyelőit, tisztázandó, hogy melyik fél mond igazat.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója csütörtökön Brüsszelben tárgyal az EU, illetve az Európai Parlament képviselőivel, s be szándékozik mutatni a tranzitra vonatkozó érvényes szerződéseket, amelyeket Ukrajna vitat.  Éppen e találkozó időpontjára tűzte ki a tárgyalások moszkvai folytatását az ukrán Naftogaz, de a Gazprom vezetői ezt "olcsó trükknek" minősítették, amelynek célja, hogy a megbeszélés elmaradásáért Moszkvára háríthassák a felelősséget.

Később a Naftogaz bejelentette, hogy vezérigazgatója, Oleh Dubina is Brüsszelben tesz munkalátogatást és azt tervezi, hogy ott találkozik Millerrel, de Oroszország EU-nagykövete leszögezte, hogy semmiképpen nem lesz háromoldalú orosz-ukrán-EU találkozó.

Végül Viktor Juscsenko elnök telefonon megkereste szerdán este Dmitrij Medvegyev orosz államfőt, aki kifejtette, hogy a szállítások felújításához "európai piaci árakkal, engedmények és kedvezmények nélkül" megkötött szerződés, a még fennálló ukrán adósság kifizetése és egy a szállításokat ellenőrző testület létrehozása szükséges. Medvegyev felszólította Juscsenkót: utasítsa a kormányt a szükséges lépések megtételére. Mindezek után érkezett váratlanul Moszkvába csütörtökre virradó éjszaka a Naftogaz küldöttsége.

A tárgyalások december 31-i megszakításakor Moszkva ezer köbméterenként 250 dolláros, erősen kedvezményes áron ajánlotta a gázt Ukrajnának, amelyért tavaly 179,5 dollárt fizetett, de az év folyamán megállapodott az orosz féllel arról, hogy három év alatt áttérnek az európai piaci árakra. A Gazprom ugyanakkor idén is 1,70 dollárt szándékozott fizetni a tranzitért ezer köbméterenként és száz kilométerenként. Arra hivatkozott, hogy ezt 2010-ig érvényes szerződés rögzíti, amit azonban Ukrajna vitat. Később a Naftogaz előbb 201, majd 235 dolláros árat ajánlott azzal, hogy ugyanakkor megemeli a tranzitdíjat, a Gazprom pedig már 450 dollárt kért, nem titkolva, hogy az ajánlat fő célja Ukrajnát rábírni a tárgyalások folytatására. Kijev szerdai üzeneteiben újra 201 dollárt kínált a gázért ezer köbméterenként és jelezte, hogy a tranzitdíjat ezer köbméter/száz kilométerre 2,05 dollárra kívánja emelni.

 

(Forrás: karpatinfo.net)