vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.09. 

Háromszéken minden intézmény élére román vezetőt akarnak

Fele-fele arányban kívánja elosztani a kormánynak alárendelt megyei intézményeket az SZDP és a D-LP. A két párt megyei vezetői hétfőn találkoztak idén első ízben, és bár egyelőre konkrétumok megbeszélésére nem került sor, abban megállapodtak, hogy a hét második felében megkezdik az egyezkedést. Várhatóan január közepén az RMDSZ vezetőivel is tárgyalnak.

 Horia Grama SZDP-elnök szerint várják a bukaresti utasításokat, és aszerint járnak el, később döntenek arról, hogy kötnek-e helyi együttműködési szerződést. Gheorghe Baciu demokrata-liberális elnök úgy véli, nem lesz gond, csak tartaniuk kell magukat a központban megállapított 50—50 százalékos arányhoz. A választások előtt az SZDP román prefektus kinevezésével kampányolt, a hírek szerint őket illeti a jelölés joga, és már megnevezték Codrin Munteanut, a D-LP pedig bejelentette, ha nem lehet övék a kormánybiztosi tisztség, igényt tartanak mindkét alprefektusi posztra. A demokrata-liberálisok egyébként több ízben elmondták, ha hatalomra kerülnek, kicserélik az intézményvezetőket, igaz, ígéretük szerint a szakértelem lesz az elsőrendű kritérium.

 A háromszéki intézményvezetők kérdése folyamatosan gondot jelentett az elmúlt évek során, a kormányra került pártok mindig ragaszkodtak ahhoz, hogy bizalmi embereik foglalják el a vezető tisztségeket. Az etnikai arányok nem érvényesülhettek, bár hivatalosan 68 százalék magyar és 32 százalék román él Kovászna megyében, az intézményvezetői tisztségekben a magyaroknak nem sikerült elérniük a fele-fele arányt sem. A 2000-es választások után az RMDSZ nem került kormányra, csak kívülről támogatta az SZDP-t, és egy igazgatói tisztséget veszített el. 2001 decemberében az akkori prefektus beszámolójából kiderül: az intézményvezetők 60 százaléka román. 2004-ben az RMDSZ kormányra lép, és 2005 áprilisában megkötik a megállapodást, mely szerint 18 hivatal élére magyar, 15 élére pedig román vezető kerül. A kedvezőnek látszó arányt rontja, hogy nem lehetett alku tárgya a rendőrség, csendőrség, katonaság, így a mostani kormányváltás idején ismét a vezetők kevesebb mint fele magyar. Kiszivárgott hírek szerint a két kormánypárt már december végén megnevezett néhány olyan intézményt, amely élén mindenképpen csere várható: tanfelügyelőség, mezőgazdasági igazgatóság, művelődési felügyelőség, pénzügy. Ezeket a híreket egyelőre nem erősítette meg senki, de a hét eleji megbeszélés igazolni látszik a szándékot.

 Az RMDSZ megyei vezetői több ízben jelezték, megvédik azokat a magyar tisztségviselőket, akik bizonyították szakértelmüket, hozzáértésüket. Tegnap végre sikerült időpontot egyeztetniük a két román párt vezetőivel, és jövő hétfőn délben egy órakor tárgyalóasztalhoz ülnek. A megbeszélésen Gheorghe Baciu, Horia Grama, Tamás Sándor és Antal Árpád lesz jelen — tudta meg a sajtó Sepsiszentgyörgy polgármesterétől. Szándékuk megvédeni György Ervin prefektust, aki az érvényben lévő törvény, letett prefektusi vizsgája alapján jogosult arra, hogy helyén maradjon, elmúlt négyéves tevékenységével pedig bizonyította rátermettségét is. „Ragaszkodunk azokhoz az intézményvezetőkhöz, akik jól teljesítettek, a többiekről tárgyalhatunk" — hangsúlyozta a Háromszéknek Antal Árpád.

 

(Forrás: Háromszék)