vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.09. 

Államosított decentralizáció?

Döbbenetes, hogy az új kormány sokat hangoztatott decentralizációja a források államosításával kezdődik – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a 2008/223-as sürgősségi kormányrendeletet értékelve.

A december 30-án született (és 31-én megjelent) rendelet értelmében, az önkormányzatoknak nagyberuházásokra és folyó költségekre kiutalt, de 2008 végéig el nem költött pénzösszegeket az állam visszaveszi az országos költségvetésbe. Az alelnök elmondta, a döntés következményeként több magyar önkormányzat marad támogatás nélkül, és sokfelé nem tudják majd befejezni a megkezdett beruházásokat.

 – Nagyon örültünk, amikor a kormányprogramban olvastuk, hogy az új kabinet egyik fontos célkitűzése a decentralizáció – mondta Cseke Attila (képen). – Mára úgy tűnik, a központosítás megszüntetése csak papíron marad, hiszen az új kabinet egyik első döntése nem csak törvénybe ütközik, de sérti a helyi autonómiát is, az önkormányzatiság elvét. Polgármestereink, tanácselnökeink jelezték, hogy a rendelet miatt fennakadások lesznek egyes fontos beruházásaik folytatásában, illetve befejezésében. Éppen ezért, önkormányzataink kérni fogják a rendelet módosítását és ha ez nem történik meg, akkor jogi úton keresik majd az igazukat – nyilatkozta az alelnök

 

(Forrás: erdon.ro)